Зареєструвати бізнес та отримати необхідну довідку про підприємство, витяг або виписку відтепер можна на сайті Міністерства юстиції, без черг і хабарів. Достатньо лише сплатити банківською карткою послугу у сумі 48,68 гривень, включаючи комісію Ощадбанку (3,00 гривні) за проведення платежу.

Також, як повідомляє Міністерство юстиції, у режимі онлайн громадянин може отримати історичну довідку за всіма реєстраційними діями, які відбувалися у компанії з моменту її створення. Для цього не потрібно мати електронний цифровий підпис чи будь-який інший ідентифікатор. Донедавна на отримання необхідних паперів підприємці витрачали інколи до кількох днів або ж платили чиновникам за пришвидшення процедури. Нововведення покликані допомогти підприємцям вести власні справи, не відвідуючи державних органів. Крім того, 7 квітня в Україні набрав чинності закон №191-VIII про спрощення умов ведення бізнесу, яким спрощується процедура відкриття і ведення господарської діяльності, скорочуються дозвільні і погоджувальні процедури, зменшується вплив державних органів на діяльність суб'єктів господарювання, підвищується рівень захисту прав інвесторів.

Підприємці сподіваються, що реформі не дадуть загальмувати.

А реалізація цього закону нарешті дасть змогу суб’єктам економічної діяльності дихати вільніше. Досі ж найбільш активні громадяни намагаються за допомогою урядової «гарячої лінії» долати перепони при відкритті та веденні бізнесу і захищати свої законні права. З метою оперативного розгляду скарг на протиправні дії посадових осіб органів виконавчої влади для підприємців цілодобово працює спеціалізована «гаряча лінія» «Діалог з малим бізнесом».

Заявник зі Здолбунова Рівненської області скаржився, що працівники УМВС на Львівській залізниці безпідставно вилучили диски і комп'ютер під час перевірки його магазину. Керівництво УМВС на Львівській залізниці поінформувало, що за фактом цієї скарги було проведено службове розслідування, за результатами якого винних притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Заявниця з Одеси просила перевірити правомірність нарахування їй штрафних санкцій та пені ДПІ в Овідіопольському районі у зв’язку з несвоєчасною сплатою єдиного соціального внеску. Головне управління Міндоходів в Одеській області повідомило, що вимоги заявниці правомірні, оскільки сталася технічна помилка. Штрафні санкції та пеню платнику податку скасовано.

Також підприємці скаржаться на чиновників-хабарників, які не дають спокійно працювати. Звичайно, ці звернення розглядають компетентні органи державної влади і вчасно реагують. Однак суспільство, суб’єкти господарювання також повинні мати бажання зруйнувати усталені корупційні схеми, не давати хабарі і не пропонувати «віддячити» за вирішення питання. І хоч немало українців й досі скептично ставляться до можливості подолання корупції, є представники малого і середнього бізнесу, які налаштовані рішуче боротися з цим ганебним явищем. Тому їхні конкретні пропозиції надсилають певним адресатам для ознайомлення й узагальнення.

Невичерпне джерело поповнення карманів хабарників – надання дозволів та погоджувальних документів для здійснення підприємницької діяльності.

Так, житель Умані Черкаської області просив сприяння у видачі йому ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії на території Тернівського району Черкаської області. Він інформував, що безрезультатно звертався до управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Після розгляду звернення Черкаською облдержадміністрацією було ухвалено рішення про видачу ліцензії.

Заявниця зі Львова просила допомогти у реєстрації змін до технічних умов її приватного підприємства, оскільки протягом тривалого часу не могла впорядкувати діяльність. Міністерство економічного розвитку і торгівлі поінформувало про здійснення реєстрації, що громадянка підтвердила зворотним зв’язком.

На бездіяльність посадових осіб органів виконавчої влади скаржився приватний підприємець з Києва, якому працівники ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві невмотивовано відмовляли у видачі довідки про відсутність заборгованості з податків. Державна фіскальна служба визнала правомірність вимоги платника податків та повідомила про видачу документа.

А підприємець з Рівного інформував, що з 2014 року йому не відшкодовують податок на додану вартість за експортовану продукцію і просив відновити його законне право. Звернення було опрацьовано Державною фіскальною службою, яка повідомила про задоволення вимог заявника. ПДВ відшкодували.

Додзвонювачі на урядову «гарячу лінію» потребують роз’яснень стосовно відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням/місцем проживання яких, за даними ЄДРПОУ, є АР Крим та місто Севастополь.

Так, приватний підприємець із Сімферополя просив роз’яснити порядок перереєстрації підприємницької діяльності в будь-якій іншій області України. Міністерство юстиції України надало заявнику вичерпну інформацію та рекомендувало для зміни місцезнаходження юридичної особи звернутись із документами, перелік яких визначений Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», до будь-якого державного реєстратора України поза межами АР Крим та м. Севастополь.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції № 1971/5 від 24.11.2014 «Про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є Автономна Республіка Крим та місто Севастополь» проведення реєстраційних дій щодо таких суб’єктів господарювання здійснюється державними реєстраторами реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України.

Загалом за період із 6 по 12 квітня  на урядову «гарячу лінію» надійшло 72 978 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 361 звернення.

0-800-507-309 – Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»