Любомира КОВАЛЬ,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Про що мріють матері, дружини, сестри й кохані українських чоловіків, які їдуть на передову? Звісно ж, про те, щоб їхні рідні повернулися додому якнайшвидше живими й неушкодженими. А що для цього потрібно? Напевно, не в останню чергу те, щоб солдати мали якісне військове спорядження, яке пройшло перевірку на міцність.

Так, днями журналісти стали свідками тестування нових бронежилетів українського виробництва на базі стрільбища однієї з військових частин Збройних сил України, дислокованої у селищі Данилівка Київської області.

Тир, де проводили випробування, розташований глибоко в лісі, де журналістів одразу зустріли місцеві «охоронці» — величезні зграї кусючих комарів. Але ми не здалися.

Бронежилет  вітчизняного  виробництва  «Корсар-М3-4»  відповідає  вимогам НАТО  та не має  аналогів у світі

Захист, якому нема аналогів

Спочатку нам показали засоби захисту військових і розповіли про них.

— Бронепластина, якою оснащено новий бронежилет «Корсар М3-4» (перший клас захисту м’якої частини від осколків та захист твердими пластинами життєво важливих органів військового), не має аналогів у світі. Вироблена з особливої металокераміки, розмір — 15 квадратних дециметрів, у комплекті — дві однакові на грудях та на спині. Важить одна небагато — 2 кілограми 800 грамів, та витримує до 25 влучань, більше не пробували, але ми впевнені, що витримає й більше, якщо буде потреба. За російськими стандартами це відповідає 5 класу захисту, українські ж стандарти суворіші, тому цьому бронежилету присвоїли 4 клас. Він також відповідає всім стандартам НАТО. Це дуже складний і високоякісний технологічний бронежилет, який виробляє вітчизняне підприємство «Темп-3000», що на Київщині. Воно виграло тендерні процедури, адже продемонструвало дотримання всіх вимог Міноборони до бронежилета панцирного кевларового, затвердженого головнокомандувачем Сухопутних військ України, — розповів нам Микола Стельмах, експерт, радник директора підприємства «Темп-3000».

Нині на замовлення Збройних сил, за його словами, підприємство виготовляє 250 виробів на добу, які одразу постачаються на склади Міноборони. А вже звідти майже одразу вертольотами — нашим військовослужбовцям, які перебувають на сході. Та нарощування потужностей триває, і скоро ця цифра збільшиться орієнтовно до 600. Нині вже закуплено майже 5 тисяч одиниць. Думаю, всі вони вже в зоні АТО, сказав представник виробника. Коштує такий бронежилет 4200 гривень.

І додав, що у цій комплектації він не зовсім відповідає вимогам сучасного бою. Щоб зменшити вартість, його закуповують без комірця та захисту паху. Але ж осколки, які відлітають від металевої пластини, часто рикошетять у шию. А гинуть люди здебільшого від осколків вагою 1 грам і менших — це досвід ще з часів Великої Вітчизняної. Якби закуповували повний комплект, це було б дорожче на 500—700 гривень за одиницю. Кріплення для комірців на бронежилетах є.

«Якщо надійде команда виробити й приєднати їх, проблем на виробництві не буде», — наголосив Микола Стельмах.

Раніше ці бронежилети тестували тільки на виробництві та в лабораторії. Випробування на полігоні вони проходять уперше. Проводили їх для двох видів зброї: ПМ (пістолет Макарова) й автомата АК-74. Після цього нам показали, що захисна пластина була лише трохи подряпана. На зворотному її боці не виявилося навіть сліду, що в неї стріляли. Отже, усі перевіряючі залишилися повністю задоволені цими виробами і надали висновок, що бронежилети відповідають усім запитам військових.

— На складах вони не затримуються, — наголосив тимчасово виконуючий обов’язки заступника директора департаменту державних закупівель Міноборони полковник Олександр Данильчик. — Нині за договорами із цією компанією до кінця червня буде закуплено 7 тисяч і до кінця липня — ще 10 тисяч одиниць. Ціни на «Корсар М3-4» — 4200 гривень, «Корсар 4» — 4120. А приватна фірма, яка подавала позов до Антимонопольного комітету, виставляла ціну 17 700 гривень. Яка якість тих виробів — невідомо, адже зразків фірма не надавала.

Отже, за його словами, весь склад військових, які перебувають у зоні АТО, до кінця липня буде повністю забезпечений необхідною кількістю бронежилетів.

Олександр Данильчик зауважив, що річ не в ціні. Комірець та нижню частину на ці вироби, за його словами, не закуповують на прохання самих військових. Адже вони в повному обладнанні почуваються менш мобільними, ніж це необхідно під час виконання службових обов’язків. Від додаткового захисту бронежилет стає занадто важким і сковує рухи. Без них він важить 9 кілограмів.

Купуйте амуніцію там, де її перевіряють

Після пострілів з ПМ та АК-74 на захисній бронепластині  залишилися лише невеличкі подряпини— В армію надійшло вже чимало бронежилетів невідомого виробництва — майже 600. Їх громадські благодійні організації та цивільні люди закуповують за власні кошти. Хочу наголосити: добре, що українці мають бажання підтримати армію. Але ці бронежилети сумнівного походження, де саме їх купують, хто виробляє і з чого — невідомо. Їх ніхто не перевіряє, адже до Міноборони не надсилають відомості, хто, коли і куди саме їх направляє. Тому ми б радили людям або краще знатися на тому, що вони купують, або мати із собою такого спеціаліста, а краще закуповувати їх на підприємствах, у яких є договори щодо перевірки якості виробів від Міноборони.

— На підприємстві «Темп-3000» цілодобово перебуває представник, який проводить фахову перевірку цієї продукції, — зауважив підполковник Богдан Сеник, начальник управління преси та інформації, прес-секретар міністра оборони. — І коли по ТВ показують жилети, пластини яких пробиті кулями навиліт, і кажуть, що саме такою амуніцією споряджаємо бійців ми, то це не відповідає дійсності. Який захист ми закуповуємо — ви нині бачите тут на власні очі.

Для порівняння журналісти захопили із собою кілька пластин з бронежилетів, які надходять на схід від таких організацій або бійці купують собі самі. Кілька пострілів з пістолета Макарова та АК-74 — і ми побачили, що всі кулі пройшли навиліт. Тому переконалися на власні очі, що купувати захист для військових тим, хто не є фахівцем і не розуміється на цьому, і справді не варто. Адже це дає військовим фальшиву впевненість, а насправді лише зайвий раз наражає їхні життя на небезпеку.

А ще військові розповіли, що орієнтовно 26 червня буде укладено договори на постачання для потреб Міноборони 10 тисяч кевларових касок. Одна коштує 2400 гривень.

А поряд зі стрільбищем, на підготовчому майданчику, ми побачили, як вчать військової майстерності добровольців та новобранців. Не треба бути фахівцем, щоб помітити, що рівень фізичної підготовки у них різний. Одні долають побудовані там навчальні перешкоди легко й без проблем, інші ж докладають до цього чимало зусиль. Та головне — на обличчях хлопців ми побачили велике бажання навчитися того, що розповідають та показують досвідчені командири, і згодом боронити Батьківщину як справжні воїни.