ТЕНДЕНЦІЇ

Високі процентні ставки за кредитами вимусять вітчизняних  сільгоспвиробників та фінансові компанії виходити на IPO 

В Україні з 2005 р. по жовтень 2011-го відбулося 70 первинних та вторинних  розміщень акцій емітентів (IPO), що мають бізнес в Україні, під час якого залучено $3,9 млрд доларів. Такі дані наводить компанія «Дагда». На жаль, первинне розміщення поки не стало в нашій країні  популярною формою розміщення капіталу. В цьому році компанії, що ведуть бізнес в Україні, залучили лише $226,7 млн. Більша частина розміщень в 2011 р. проходила на Варшавській фондовій біржі. Переважно це були компанії, які вели агробізнес в Україні. Ще один сектор, який привертає увагу іноземних інвесторів на фондових майданчиках — українські банки з вітчизняним капіталом, які через зростання ставок за кредитами прагнуть виходити на ринки капіталу, що гарантують ліквідність. За прогнозом компанії «Дагда», обсяг первинних розміщень за кордоном компаній, які ведуть бізнес в Україні, може перевищити $500 млн.  

На IPO-ринку за 9 місяців цього року відбулися якісні зміни: за статистикою Thomson Reuters, середній обсяг розміщення в цілому по світу знизився  з  $200 млн до $190 млн доларів. Як вважають експерти, чим менша ця індикативна цифра, тим краще для України, тому що ми є країною невеликих емітентів, що претендують на невеликі розміщення.  Покращилися і умови за послуги андеррайтерів на ринку — середній розмір комісії становить 2,5% (це комісія, на яку розраховують емітенти, звертаючись у провідні  інвестиційні банки).

За даними Thomson Reuters, за 9 місяців 2011 року обсяг IPO в світі знизився на 6,7% до $137,4 млрд (проведено 722 розміщення). Але водночас з цим у 2010 р. спостерігався великий сплеск IPO-активності в Азіатсько-тихоокеанському регіоні: зокрема наявність серед емітентів, які проводили    IPO, сільськогосподарського банку Китаю суттєво збільшила минулорічну статистику. Насправді, стверджують експерти «Дагди», можна вважати, що у глобальному масштабі IPO-активність збільшилася. Наприклад, в США обсяг IPO збільшився більш ніж у два рази до $27,23.  Змінився характер самих розміщень: якщо раніше вони в основному проводилися для реструктуризації бізнесу, боргів у фінансовому секторі, то наразі бачимо розміщення ресурсів, що спрямовуються на бізнес-активність емітентів.