ЗДОРОВ’Я

Чому «першачки» нездужають частіше, ніж старшокласники?

«Урядовий кур’єр»Після початку навчального року батьки школярів почали помічати, що діти стали якісь мляві. Можливо, малеча ще не встигла адаптуватися до учнівських буднів? Адже не даремно лікарі твердять, що відвідування дитячого колективу супроводжується не лише зустрічами з друзями й позитивними емоціями, а й інфекційною «атакою». Як підготувати дитячий організм до таких небажаних захворювань, з’ясував «Урядовий кур’єр».

Не переїдати

Навіть якщо дитина дуже скучила за школою і не могла дочекатися початку навчань, все одно на адаптацію їй потрібно кілька тижнів. Ранні підйоми, тривале сидіння за партою — це те, від чого дитячий організм за літо встиг відвикнути. Щоб школярам було легше пристосовуватися, деякі батьки буквально загодовують своїх чад свіжими фруктами. На думку тат і мам, аби дитина менше хворіла, вона повинна більше їсти корисних продуктів. От тільки лікарі з цим не згодні, адже різке збільшення в раціоні фруктів може спровокувати алергію.

— Дитина повинна їсти овочі і фрукти протягом року, — переконує головний дитячий імунолог міста Києва Алла Волоха. — Проте їх кількість не варто різко збільшувати. В повсякденному житті це не так-то й легко зробити: дитина рано встає і йде до школи, приходить майже ввечері. Й коли їй їсти фрукти? А переїдання — це теж не є добре.

Раціон харчування має бути збалансованим. З їжею дитина повинна отримувати достатню кількість білків, жирів, вуглеводів. Тоді імунна система буде готовою до посиленої атаки інфекційних збудників.

Перший постулат, який бажано запам’ятати батькам, — дитина має регулярно харчуватися. Про таку шкідливу звичку, як перекус солодощами, малечі бажано взагалі забути, оскільки це негативно впливає на весь організм, зокрема — на його захисні функції.

По-друге, не слід забувати про воду. Лікарі радять випивати малюкам до трьох років 1–1,5 л за добу. Для дітей старшого віку ця норма складає 1,5-2 л. Але тут багато залежить від сезону — влітку пити потрібно більше, а взимку менше. Компоти та соки – корисні напої, та воду вони не замінюють. І про це теж не варто забувати.

 А ще — дитині щодня можна давати лимон і часник. Але лише за умови, що на ці продукти немає алергічної реакції. А загалом будь-яких, навіть найкорисніших продуктів не варто вживати понад норму.

Хворіти потрібно вдома

Щодо захисту організму від інфекцій, тут насамперед потрібно максимально обмежити контакт з хворими дітьми. І батьки, і співробітники навчальних закладів зобов’язані стежити за цим. Якщо на уроки прийшла хвора дитина, вчитель повинен негайно відправити її в медпункт, де фахівець визначить ступінь захворювання. Батькам варто запам’ятати, що діти не повинні «на ногах» переносити хворобу. Це небезпечно і для самої дитини, і для оточуючих.

— Якщо ви бачите, що син чи донька ще не остаточно вилікувалась, їх не можна відводити до дитячого закладу, — зазначає Алла Волоха. — Вони зможуть йти до школи не раніше, ніж через тиждень після того, як захворіли. Звичайно, інколи бувають якісь залишкові явища, але у хворого вже сформований імунітет проти цієї інфекції, тож він не має бути рознощиком мікробів.

До речі, лікарі помітили, що найчастіше діти хворіють упродовж першого року відвідування садка чи школи. І батькам не варто цього боятися — таким чином інфекція стимулює дозрівання імунної системи. Протягом року дитячий організм адаптується, хоча ще траплятимуться збудники, до яких дитина не матиме імунітету, однак хворітиме таки рідше.

Алла Волоха радить батькам для профілактики від інфекцій розпочинати готувати дитину до школи чи садка заздалегідь, а головне, робити це системно. Бажано виробити правила з першого року життя, аби організм був стійким до різних фізичних чинників навколишнього середовища і, відповідно, до різних інфекційних захворювань.

Малеча повинна не тільки правильно харчуватись, а й дотримуватися розпорядку дня. І головне — не слід малюка ні до чого змушувати: ні на денний сон, ні на додаткову порцію фруктів. Організм сам підкаже дитині, чи з’їсти ще яблучко, чи одного достатньо. Якщо дитина має належний рівень фізичної активності, рухається, виконує гімнастичні вправи, займається спортом, то організм сам вимагатиме певного відпочинку. Якщо цієї активності немає, то й сон може бути не таким бажаним.

Алла Волоха також радить батькам не кутати дитину і не лякатися найменшого протягу. Якщо вже загартовувати, то не варто 5–10 хвилин обливати холодною водою, а потім її «утеплити».