Мій чоловік отримав у спадок квартиру батьків після їхньої смерті. Жив він у моїй квартирі без реєстрації. Квартиру батьків він приватизував і продав половину квартири, не поставивши мене до відома про це. На той момент у нас була неповнолітня дитина, прописана в моїй квартирі. Чи мав чоловік право продавати частину квартири без мого відома? 

С. РЯБЦЕВА, м. Тернопіль

Консультує Олена МОГИР,
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»

 — Згідно з ч.1 п.2 ст.57 Сімейного кодексу України приватною власністю дружини чи чоловіка є:

 1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

 2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору даруваннaя або в порядку спадкування;

 3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто.

 Таким майном кожен із подружжя має право самостійно володіти, користуватися і розпоряджатися. При розподілі спільної власності подружжя і визначенні їхніх часток це майно враховуватися не буде.

 Тому в цій ситуації ваш чоловік мав повне право розпорядитися хоч частиною, хоч усією квартирою.

Оздоровити дитину можна й за рішенням суду

В. СЕМЕНЮК, Запорізька область:

У мене п’ятирічний син, народжений у цивільному шлюбі. Проблема в тому, що батько відмовляється давати дозвіл на виїзд дитини з України за кордон на оздоровлення. Раніше було оформлено кілька довіреностей на його виїзд, а після розриву відносин — повна відмова на оформлення документів. Підкажіть, будь ласка, яким чином я можу вивезти сина в іншу країну?

— Якщо батько дитини категорично заперечує, щоб син виїжджав з вами за межі країни проживання і відмовляється давати нотаріально завірений дозвіл, тоді подолати таку заборону батька можна тільки за рішенням суду. Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» оформлення проїзного документа дитини проводиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років). За незгоди одного із батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Пологи без штампу в паспорті

Д. ЛЮБОШЕНКО, м. Київ:

Чи має право пологовий будинок вимагати гроші за пологи і перебування в ньому, якщо жінка зареєстрована в іншому районі?

— Стаття 49 Конституції України затверджує те, що кожен громадянин має право на охорону здоров’я. Держава створює умови для рівного доступу усіх громадян до своєчасного та якісного медичного обслуговування, забезпечує фінансування необхідної мережі закладів охорони здоров’я відповідно до потреб населення. Обсяг державних гарантій щодо безоплатного медичного обслуговування громадян та порядок фінансового забезпечення цих гарантій встановлюється законом.

Населенню України медична допомога надається мережею амбулаторно-поліклінічних, стаціонарних та спеціалізованих закладів. В усіх лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров’я надається гарантований рівень медичної допомоги, який визначений постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.02 № 955 «Про затвердження програми надання громадянам гарантованої державної безоплатної медичної допомоги».

У лікувально-профілактичних закладах усіх типів впроваджені в роботу тимчасові галузеві стандарти якості надання медичної допомоги, де визначено обсяги діагностичних, лікувальних та профілактичних процедур, які виконуються в амбулаторно-поліклінічних та стаціонарних закладах для дорослого та дитячого населення. Зазначені нормативи затверджені відповідними наказами Міністерства охорони здоров’я (№226 від 27.07.98, № 502 від 28.12.02, № 503 від 28.12.02, № 507 від 28.12.02, № 191 від 05.05.03).

Враховуючи те, що в Україні медицина безкоштовна, співробітники пологового будинку не мають права вимагати від породіллі плати за медичне обслуговування. Однак дійсність показує зворотні результати. Як правило, працівники медичних установ шукають будь-який привід для того, щоб взяти гроші з пацієнтів, причому абсолютно незаконним способом. Тому, з юридичної точки зору, дії співробітників медичного закладу, які вимагають плату за те, що породілля народжує не за місцем реєстрації, — просто нонсенс. Якщо така відмова від надання медичного обслуговування спричинила наслідки у вигляді розладу здоров’я жінки, якісь патологічні ускладнення, сміливо звертайтеся із заявою до прокуратури.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua