Уряд надає значні кошти на відновлення територій Донецької й Луганської областей, які контролює українська влада, а також допомогу тим, хто переїхав із неспокійних населених пунктів.

За статистикою, у Мінсоцполітики на обліку перебуває понад 159 тисяч переміщених осіб. По державну допомогу звернулися 85 тисяч сімей, 66 тисячам родин її вже призначено.

Проте надана державою допомога не розв’язує повністю всіх проблем тимчасово переселених, тому вони шукають роботу за новим місцем проживання.

На урядову телефонну «гарячу лінію» з питань зайнятості й безробіття надійшло понад 2700 звернень від переселенців з АР Крим, Донецької й Луганської областей і тих, що залишаються на окупованій території.

Більш як півтори тисячі внутрішньо переміщених осіб прагнули сприяння у працевлаштуванні. Всі звернення були спрямовані на розгляд до Державного центру зайнятості, а за потреби — до інших органів виконавчої влади. Понад 700 додзвонювачів скористалися консультаціями фахівців Урядового контактного центру й отримали телефони органів виконавчої влади, куди вони можуть самостійно звернутися для отримання кваліфікованої допомоги.

Більшість тих, хто зателефонував на урядову «гарячу лінію», розв’язали свої проблеми. Так, за сприяння Тернопільського обласного центру зайнятості працевлаштовано заявницю з Харцизька на Донеччині, яка разом з малолітньою дитиною змушена була переїхати до Тернополя. Зворотним зв’язком вона повідомила, що вже працевлаштувалася до міського дошкільного закладу, а дитину зараховано до ясельної групи.

Турбує переселенців і відсутність необхідних документів для реєстрації у центрах зайнятості. Отож їм не можуть призначити допомогу у зв’язку з безробіттям.

Наприклад, переселенка з Луганська запитувала, як їй як безробітній зареєструватися у Лисянському районному центрі зайнятості Черкаської області. Її взято на облік.

Ще одна проблемна ситуація пов’язана з тим, що тисячі внутрішньо переміщених осіб були змушені покинути рідні домівки і переїхати із районів проведення АТО, не звільнившись із роботи.

Щоб знайти, куди докласти рук, не можна кивати на когось — і тоді справді зарадять. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Так, у заяві переселенки з Донецька, яка переїхала до Сум, ішлося: через те, що немає диплома, який залишився за місцем проживання, вона не може стати на облік як безробітна в центрі зайнятості. Громадянка пройшла перекваліфікацію у Сумському міському центрі зайнятості й займається оформленням медичного висновку для проходження навчання за направленням служби зайнятості.

Проте в окремих професійних категоріях, приміром, медичні працівники, виникають складнощі через відсутність документів, що підтверджують наявність фахової освіти, факту роботи у закладах охорони здоров’я, проходження атестації тощо. МОЗ сприяє працевлаштуванню таких фахівців у закладах охорони здоров’я безпосереднього підпорядкування, сфери управління структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та міськдержадміністрацій.

Зокрема медики та інші галузеві працівники, які, не звільнившись, вимушено змінили місце проживання, можуть, за інформацією МОЗ, у разі відсутності окремих документів скористатися даними Автоматизованої бази даних медичних, фармацевтичних та науково-педагогічних працівників, що функціонує у сфері охорони здоров’я, і отримати довідки щодо підтвердження факту їхнього останнього місця роботи та інші.

Загалом із 17 по 23 листопада на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 31 912 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 368 звернень.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua