Складна політична ситуація в країні внесла корективи в цьогорічну вступну й випускну кампанії. Так, абітурієнти з Донбасу через питання безпеки та проблеми із секретністю тестів складатимуть ЗНО до 15 липня, тобто в другу сесію. Інші терміни вступної кампанії залишаються без змін. Вони опубліковані на веб-сайті Міносвіти. Співбесіди, вступні іспити відбуватимуться з 25 липня до 1 серпня, творчі конкурси — з 21 липня до 1 серпня.

В Урядовому контактному центрі поінформували, що з питань освіти від жителів Криму та південно-східних регіонів на урядовій телефонній «гарячій лінії» зареєстровано 1004 звернення. 379 абонентам надано консультації фахівців. Зокрема молоді люди з південно-східних областей запитували, чи зможуть вони вчасно подати документи для участі в ЗНО. Просили роз’яснення умов вступу до вишів та чи враховуватимуть пільги для переселенців, уточнювали графік проведення ЗНО для абітурієнтів із проблемних регіонів тощо.

Українській молоді, яка прагне здобути вищу освіту, слід сприяти. Фото Володимира ЗAЇКИ

Так, батько учня гімназії №8 із Севастополя цікавився, як його син, який бажає взяти участь у ЗНО на материковій частині України, може скористатися своїм правом. Фахівці МОН, яким направлено звернення, розтлумачили, що потрібно зробити, щоб скласти тестування. Зворотним зв’язком заявник повідомив, що його сина зареєстрували для проходження тестування у Києві.

215 звернень стосувалася діяльності ВНЗ. Зокрема 160 студентів із Криму, Луганщини та Донеччини просили сприяти переведенню до вишів в інших областях, роз’яснення щодо переліку документів, необхідних для вступу до інших ВНЗ, нарікали на відмову деяких університетів зараховувати студентів з інших областей на бюджетну форму навчання, мотивуючи відсутністю місць тощо. Так, жителька Ялти, студентка 1 курсу медичного університету просила відповісти, чи має вона право на переведення на 2 курс до держуніверситету в Полтаві.

Як зазначив під час відвідання Урядового контактного центру міністр освіти і науки Сергій Квіт, спрощено процедуру переведення студентів із Криму до ВНЗ материкової України. Всі українські виші йдуть назустріч кримчанам. Тому, як правило, з переведенням немає проблем. Якщо ж вони все-таки виникають, слід безпосередньо звертатися до міністерства.

Від імені брата, студента 4 курсу Кримського гуманітарного факультету Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, звернулася його сестра. Заявниця просила допомогти з переведенням брата на навчання до Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова в Києві. Міносвіти рекомендувало звернутися із заявою до ректора вишу. Зворотним зв’язком встановлено, що студента перевели на навчання до київського ВНЗ на бюджетну форму та забезпечили місцем у гуртожитку.

Також телефонували школярі з Криму, які бажали отримати атестати українського зразка, а студенти ВНЗ повідомляли, що нерідко стикалися із психологічним тиском керівництва, якщо виявляли намір отримати українські дипломи.

Як зазначив міністр, нині в Криму у випускників немає вибору — вони отримують дипломи лише російського зразка. Та міністерство пішло назустріч бажаючим і максимально спростило процедуру отримання українського диплома — всі випускники кримських вишів, які хочуть одержати диплом українського зразка, можуть приїхати в Херсонську область, звернутися до будь-якого університету, пред’явити свій диплом російського зразка й отримати український диплом. Іншого шляху немає, зауважив очільник міністерства.

А випускникам Донецького медичного університету ім. М. Горького, з огляду на звернення студентки закладу щодо небезпеки проведення іспитів у різних медзакладах міста, МОЗ було забезпечено проведення іспитів та видано дипломи про освіту.

Загалом за період з 30 червня по 6 липня  на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 21 044 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 328 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua