ІННОВАЦІЇ

Запорізькі офтальмологи застосовують нову методику в лікуванні цього захворювання

Зі своєю бідою — катарактою правого ока, що загрожує вічною сліпотою, ветеран праці, інвалід другої групи Людмила Звьоздочкіна прожила багато років. Але всупереч рокам і недугам, зберегла активну життєву позицію. У строю їй допомагає триматися захоплення — вона майстер бісероплетіння. Її твори радують око не тільки друзів і знайомих, а й є експонатами в музеях інших країн — США, Канади, Австралії. Деякі з її робіт можна побачити на виставках народної творчості, організованих творчим об’єднанням «Самоцвіти Запоріжжя».

Та ще більше, ніж краса її творінь, захоплює мужність цієї тендітної жінки: Людмила Олександрівна могла бачити тільки одним оком, але не кидала улюблену справу, знаходячи в ній наснагу до життя. Однак хвороба брала своє, тож без операції було не обійтися. В одній з клінік Запоріжжя жінці назвали нереальну для її скромної пенсії ціну — 7 тис. грн.

Хтозна, чи було б у Людмили Олександрівни зряче майбутнє, аби не обласна соціальна програма «На- зустріч людям». Завдяки їй у відділенні катарактальної і вітреоретинальної хірургії Запорізької обласної клінічної лікарні майстрині безкоштовно зробили операцію.

— Я вже бачу свої пальці, — зраділа Людмила Олександрівна, щойно їй зняли післяопераційну пов’язку. — Почуваюся дуже щасливою людиною.

— Операція пройшла успішно, — підтвердила  завідуюча відділенням катарактальної і вітреоретинальної хірургії Олена Івахненко. — Але через те, що Людмилі Олександрівні слід було прооперуватися мінімум 5 років тому, нині потрібен час на післяопераційну реабілітацію. Зазвичай пацієнтів після такої операції ми виписуємо вже через кілька днів, а її доведеться затримати на тиждень.

Лікарка розповіла, що фахівці відділення освоїли ультразвукову факоемульсифікацію, яка дає змогу, провівши малотравматичну операцію, ефективно реабілітувати пацієнта в найкоротші терміни. Фактично вже через дві години після операції в пацієнта відновлюється зір, а на другу добу після операції, якщо в нього немає супутніх захворювань, і післяопераційний період проходить без ускладнень, його виписують із стаціонару.

Показово, що запорізькі офтальмологи збагатили цю методику власними науковими розробками. Успішне оперативне лікування пацієнтів з підвивихом кришталика та відривом мішка кришталика — це ноу-хау запорізьких медиків, і їх проводять тільки у відділенні катарактальної і вітреоретинальної хірургії обласної лікарні.

— Нова методика оперативного лікування катаракти дає змогу пацієнтам не втрачати час, очікуючи так званого «визрівання катаракти». Навпаки, що раніше люди звертаються до нас, то кращий результат, — підкреслює Олена Івахненко. — На «молодій» катаракті проводимо малотравматичну, щадну операцію з мінімальним розрізом до 3 мм.

ДОВІДКА «УК»

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, на катаракту страждає близько 17 мільйонів людей, переважно від 60 років. У віці 70—80 років на катаракту хворіють 260 чоловіків і 460 жінок на тисячу осіб, а після 80 років вона є практично в кожного.

ОФІЦІЙНО

— Дія соціальної програми «Назустріч людям», ухваленої депутатами Запорізької облради на 2007—2010 роки, продовжена до 2014 року. В її рамках реалізується низка медичних напрямків, зокрема програма з безкоштовної заміни очного кришталика пільговим категоріям громадян, — повідомив власкору «УК» головний лікар Ігор Шишка. — Сьогодні у списку черговиків на проведення операцій з видалення катаракти 428 осіб. У нинішньому році вже прооперували 218 пацієнтів. Список черговиків регулярно поповнюється.