Провідне вітчизняне підприємство у галузі метрології, сертифікації та стандартизації ДП «Укрметртестстандарт», підприємство з багаторічним досвідом здійснення оцінки відповідності, з потужною випробувальною базою міжнародного рівня, запроваджує власний Знак відповідності. Про завдання та переваги Знаку відповідності для покупців і виробників розповів перший заступник генерального директора  ДП «Укрметртестстандарт» Віктор РИМЕР.

Перший заступник генерального директораДП «Укрметртестстандарт» Віктор Ример— У чому сенс Знаку відповідності ДП «Укрметртестстандарт»? Про що він свідчить?

— Наш Знак відповідності на продукції свідчить про те, що ДП «Укрметртестстандарт» перевірив цю продукцію і підтверджує, що вона відповідає вимогам законодавства та нормативних документів, чинних в Україні.

— Відразу постає запитання: у чому необхідність його застосування?

— Сучасна політика уряду спрямована на зменшення втручання держави у підприємницьку діяльність. Зокрема, зменшується обсяг  контролю  з боку держави за дотриманням підприємствами норм виробництва якісної та безпечної продукції. Тож і відповідальність за її якість та безпеку зміщується безпосередньо на виробника і постачальника.

Тривалий час існував Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Продукція, яка пройшла сертифікацію, маркувалася знаком відповідності, прийнятим у Національній системі сертифікації продукції. Цей знак допомагав споживачеві зробити правильний вибір.

На сьогодні Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, істотно скорочено. Наприклад, із харчової продукції у цьому Переліку залишилися тільки алкогольні напої, дитяче харчування та тютюнові вироби. З жовтня 2013 року з Переліку виключається продукція легкої промисловості, а це здебільшого товари дитячого асортименту. З електронної та електротехнічної побутової продукції у Переліку не залишилося нічого. Таким чином, на сьогодні склалася ситуація, коли споживачеві складно зорієнтуватися у виборі продукції на внутрішньому ринку України, та значно збільшується ризик придбати не тільки неякісну, але і небезпечну продукцію.

Тому наше підприємство, яке має багаторічний досвід здійснення оцінки відповідності продукції встановленим законодавством вимогам і володіє сучасним лабораторним обладнанням для проведення випробувань широкого спектру продукції, зокрема харчової, виробів легкої промисловості, електронних і електропобутових товарів, зареєструвало власний Знак відповідності.

Знак відповідності ДП «Укрметртестстандарт» — це композиція з літер латинського алфавіту UCSM, що є абревіатурою англомовної історичної назви підприємства Ukraine Centre of Standartization and Metrology і зображується так:

Докладніше з інформацією про Знак відповідності UCSM та порядок отримання права на його використання можна ознайомитися на сайті ДП «Укрметртестстандарт»  www.ukrcsm.kiev.ua.

— Які завдання покладено на Знак відповідності ДП «Укрметртестстандарт»?

— Головне завдання Знаку відповідності UCSM — надати допомогу споживачеві під час вибору товару, а також допомогти виробникові гідно конкурувати на ринку. На жаль, нині конкурентоспроможна продукція на внутрішньому ринку  часто програє у конкуренції тій, яка не відповідає вимогам безпеки та якості. Неякісна продукція часто зовні на вигляд привабливіша для споживача та ще й ціна нижча! Як покупцеві зробити правильний вибір якісної та безпечної продукції в різноманітті найменувань продуктів і товарів? Правильний вибір допоможе зробити наш Знак відповідності.

«Перевірено: якісно!» — такий девіз цього Знаку. Покупець, побачивши його на продукції, може бути впевнений, що обраний товар відповідає  показникам, які задекларовані його виробником (постачальником).

— Чи легко виробникові отримати право маркувати свою продукцію Знаком відповідності ДП «Укрметртестстандарт»?

— Ні, нелегко. Щоб отримати право використання нашого Знаку, виробник повинен підтвердити відповідність своєї продукції встановленим вимогам. Тобто, провести випробування у лабораторіях ДП «Укрметртестстандарт» і продемонструвати нашим фахівцям своє виробництво, яке повинно мати систему управління якістю та безпеки продукції, що відповідає міжнародним стандартам.

— Хто може звернутися до ДП «Укрметртестстандарт» за правом використання Знаку відповідності?

— До нас звертаються підприємства та постачальники, які мають намір підтримувати свій високий статус, серйозну репутацію, надійність і респектабельність свого бренда. ДП «Укрметртестстандарт» для збереження власної репутації співпрацює тільки з тими виробниками або постачальниками, в сумлінності яких не сумнівається. Адже, разом з виробником чи постачальником,  ДП «Укрметртестстандарт» бере на себе відповідальність перед покупцями за якість і безпеку оціненої продукції.

ДП «Укрметртестстандарт» зареєструвало у встановленому порядку Знак відповідності на початку 2012 року. Нині право маркувати свою продукцію нашим Знаком отримали лише 8 українських підприємств. Ці підприємства протягом багатьох років проводять випробування та сертифікацію продукції у ДП «Укрметртестстандарт». Вони довели свою здатність стабільно випускати якісну продукцію. На підприємствах впроваджено системи менеджменту якості та безпеки продукції, які відповідають міжнародним стандартам.

— Чи здійснюється контроль продукції, маркованої Знаком відповідності?

— Після отримання права маркувати Знаком відповідності UCSM продукція не залишається безконтрольною.

Угодою про використання нашого Знаку передбачено проведення підприємством «Укрметртестстандарт» технічного нагляду за продукцією та виробництвом для підтримання впевненості в її відповідності встановленим вимогам. У разі виявлення невідповідної продукції ДП «Укрметртестстандарт» має право призупинити або анулювати чинність Знаку та інформувати про це споживачів через засоби масової інформації.

— Що б Ви порадили нашим покупцям стосовно вибору товару, на що звертати увагу?

— Покупці повинні вимагати у продавців сертифікат відповідності або декларацію виробника на продукцію. Якщо сертифікат видано або декларація зареєстрована у ДП «Укрметртестстандарт», то покупець може бути впевнений, що продукція відповідає встановленим вимогам.

Обов’язково потрібно уважно вивчати все, що зазначено у супровідній документації на продукцію та її маркуванні.

Але, щоб позбутися сумнівів щодо правдивості наданої виробником або постачальником інформації, рекомендуємо надати перевагу продукції, маркованій нашим Знаком, який є підказкою та надійним помічником під час вибору якісного товару.

Ми впевнені, що Знак відповідності ДП «Укрметртестстандарт»  знайде гідне місце в Україні, про нього почують, його побачать, йому повірять —  він стане найкращою рекомендацією якості та безпеки продукції для покупців.

ДОВІДКА "УК"

Право маркувати свою продукціюЗнаком відповідності отримали такі підприємства:

♦ ПАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен»

♦  ПрАТ «Київський завод безалкогольних напоїв «Росинка»

♦ ПАТ «Київський маргариновий завод»

♦ ТОВ «Ексiмтрейд»

♦ ТОВ «Фiрма «Фавор»

♦ ПрАТ «Вентиляційні системи»

♦ ТОВ «ТАЛАНЛЕГПРОМ»

♦ ТОВ «ТІЄНС Україна»

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»