Попри пронизливий холод і прискіпливу увагу натовпу, під стінами Кабінету Міністрів шестирічний хлопчик Петрик упевнено провів відкритий урок для Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та інших посадовців. На великій шкільній дошці першокласник твердою рукою намалював графік, який демонструє позитивний вплив підвищення акцизів на зменшення кількості смертей від куріння. А оскільки обтяжені іншими державними справами «учні» не прийшли, то Петрик разомз однодумцями — активістами антитютюнового руху передав Прем’єрові та його заступникам домашнє завдання: вивчити показаний графік і підрахувати зменшення поширеності куріння і можливі надходження до бюджету в 2015 році від підняття акцизів на тютюн.

Активісти наполягають, що зрозумілі шестирічному хлопчикові формули мають бути зрозумілими й урядовцям, а під час домовленостей з корпораціями потрібно враховувати позицію громадськості. Cценарій «більші акцизи — більше коштів у бюджет — менший рівень куріння» не раз спрацьовував і в Україні, і, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усіх інших країнах, де його застосували.

Назва акції відповідна: «Лікнеп для Мінфіну: тютюнові акцизи рятують життя!» У такийспосіб свідомі українці висловили протест проти домовленостей Міністерства фінансів та Державної фіскальноїслужби України з тютюновими компаніями, за якими планують мораторій на підняття акцизів на сигарети в 2015 році — так в усякому разі повідомляють деякі ЗМІ.

Навіть першокласник знає: чим дорожчі цигарки, тим здоровіша нація. Фото Володимира ЗAЇКИ

ЄС каже «йєс»!

Цінові заходи найефективніші та найдієвіші серед стратегій Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Існує проста й вивірена формула: після зростання ціни на сигарети на 10% рівень поширеності куріння зменшується на 4%. Наша Угода про асоціацію з ЄС теж передбачає поступове підвищення акцизів на тютюн.

«Стаття 352 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачає поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби. Нинішній рівень акцизу на тютюн в Україні (304,11 гривні, або 16,8 євро на1000 сигарет із фільтром) у пять разів менший від мінімального рівня ЄС (90 євро, або 1467 гривень). Така ситуація вимагає постійного підвищення акцизів на тютюн протягом наступних років. Ми пропонуємо як перший крок у русі до ЄС з 1 січня 2015 року підвищити акциз в Україні на 30%», — зазначив під час уроку-акції експерт Альянсу виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Андрій Скіпальський.

Запровадження мораторію на зростання тютюнових акцизів суперечить інтересам держави, нормам, визначеним в Угоді про асоціацію з ЄС та інтересам громадського здоров’я. «Системне підвищення акцизів на тютюнові вироби збільшує доходи до державного бюджету. Нагадуємо, що з початку 2014 року ставка акцизів майже не змінилася, і, як наслідок,за перше півріччя бюджет отримав від тютюнових акцизів на 1,7мільярда гривень менше, ніж за аналогічний період 2013-го.

Коли з ініціативи уряду з 1 липня2014 року ставку акцизу на тютюн було підвищено на 25%, а з 1 вересня — ще на 5%, то в результаті у ІІІ кварталі 2014 року доходи від тютюнових акцизів були на 0,95 мільярда гривень більші, ніж у такий період 2013 року», — зазначив завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський.

Нам потрібні ці мільярди

Успішність політики збільшення акцизів видно і в тривалішій перспективі. Так, протягом 2008—2013 років доходи від акцизів на тютюнові вироби зросли з 3,5 мільярда до 17,9 мільярда гривень на тлі падіння річної реалізації з 124 мільярдівдо 75 мільярдів сигарет та зменшення кількості курців в Україні з10 мільйонів до 8 мільйонів осіб. У відсотках в 2008—2010роках акциз зріс у 5 разів і поширеність куріння зменшилася на 13%. А протягом 2010—2012 років, коли акциз зріс у 1,5 раза, поширеність куріння відповідно скоротилася лише на 4%.

«Сигарети мають бути недоступні дітям і молоді, а ціна на цю отруту — в рази вищою, ніж, наприклад, ціна шоколадки. Цінові заходи довели ефективність в Україні й здійснюють профілактичну роботу серед курців. Як бачимо, за останні три роки, згідно з даними Держстату, щороку кількість курців в Україні зменшувалася на 250 тисяч. На жаль, частина з них передчасно пішла з життя. Але завдяки високим цінам на цигарки, які стали менш доступними молоді, не відбулося заміщення цих жертв тютюну на молодий призов», — сказала представник громадської організації «Життя» СвітланаСидорова.

Учасники уроку-акції під Кабміном передали звернення до Прем’єр-міністра та міністра фінансів із проханням запобігти запровадженню мораторію на підвищення акцизів на тютюн та сприяти зростанню акцизів у 2015 році. У часи нинішньої фінансової скрути відмовлятися від можливості збільшити надходження до бюджету за рахунок обкладання податком отрути межує зі зрадою.