З рахунком 2,5:1,5 Марія Музичук, двадцятидворічна спортсменка зі Стрия на Львівщині,  у принциповій битві перемогла росіянку Наталію Погоніну у фіналі чемпіонату світу з шахів серед жінок у російському-таки Сочі.

Четверта партія, що пройшла в неділю, 5 квітня, завершилася внічию. До цього українка виграла свою першу партію білими.

Гросмейстер Музичук уже обдумує наступну партію. Фото з сайту fide.com

Примітно, що до цьогорічного фіналу могли вийти дві індійки або дві сестри-українки, але сталося по-іншому. Фаворитка турніру Конеру несподівано поступилася Марії Музичук. У позиційній грі вона перегравала суперницю, та  в тактиці виявилася слабкішою. А Ганна Музичук у впертій боротьбі поступилася шведці й теж покинула поле бою, полишивши його на  молодшу сестру.

Нарешті в Сочі чемпіонка Європи, світу та всесвітніх Олімпіад у складі збірної України Марія Музичук успішно взяла останній бар’єр. Вітаємо!

Марійка Музичук друга в незалежній Україні, кому вдалося виграти чемпіонат світу.  У 2012-му перемагала Анна Ушеніна. Проте вже за рік Аня поступилася в чемпіонському матчі китаянці Хоу Іфань.

На ЧС-2014 чинна чемпіонка світу Іфань не приїхала. Спочатку чемпіонат світу планували на жовтень 2014-го, проте тоді не знайшлося охочих прийняти змагання. Підстрахували Сочі. Але до того часу Іфань підписала контракт на участь в турнірі на Гаваях і вирішила:  не захищатиме свого чемпіонського титулу. Схоже, тепер  Хоу Іфань доведеться зустрітися з Марійкою!  Ще одне серйозне випробування...

«Звісно,  я дуже щаслива. Виграти такий важкий турнір, не будучи в ньому фаворитом, — це великий успіх у моїй кар’єрі. Зараз відчуваю неймовірну втому і водночас позитивні емоції.

Турнір був для мене складним — багато нервових партій, я зіграла кілька божевільних тай-брейків. Та й фінал із Наталією Погоніною вийшов напруженим. Особливо нервувалася в останній партії, де відчувала, що за неточної гри Наталя зможе зрівняти рахунок, а дуже не хотілося грати додатковий тай-брейк», — світилася щастям нова королева.

Президент України Петро Порошенко привітав українку Марію Музичук із перемогою на чемпіонаті світу з шахів на своїй сторінці у Twitter. А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк — на урядовому порталі.

«Під час складного і виснажливого турніру в Сочі ви показали свої найкращі спортивні якості: завзяття, наполегливість, витривалість, незгасну волю до перемоги. Ваш переможний фінальний матч із російською шахісткою вписав яскраву сторінку в книгу слави українського спорту.

Дякуємо вам за іскрометну, гостру і безкомпромісну гру, за непідробні емоції, які ви подарували своїм уболівальникам і всім шанувальникам шахів, за те, що цілий світ побачив, яким інтелектом, силою волі й визначним талантом багата Україна», — наголосив Прем’єр-міністр.