Власні сучасні зерносклади — елеватори — має далеко не кожен господар. Отже, кожному виробникові доводиться самотужки розв’язувати цю непросту проблему, де зберігати вирощений урожай, щоб і умови зберігання були належними, і плата за надані послуги не зашкалювала.

— Для якісного зберігання зернових, — каже  директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Осип Магур, —  агрокомплекс Львівщини не має достатньо елеваторних потужностей: у нормальних умовах загалом зберігається понад 320 тисяч тонн зерна, тоді як потрібні сучасні склади на 450 тисяч тонн.

Визначальною рушійною силою, яка спонукала бізнес-структури аграрного ринку до активної розбудови сучасних зерноскладів, став, звісно, суто економічний чинник і прагматичний розрахунок, адже наявність сучасної матеріально-технічної бази зберігання сприятиме ціновій стабілізації ринку зерна і водночас зменшить амплітуду цінових коливань у період збирання. Передовсім це стосується господарств-агроімпортерів. Введення в дію сучасних елеваторних комплексів позитивно вплине на формування ціни на зерно та на економіку сільгоспвиробництв.

Дотепер львівські агроекспортери  (з інших регіонів також) втрачали значну частину вартості кожної тонни через високі затрати на його транспортування до портів України. Тепер, маючи можливість зберігати продукцію на елеваторі, що неподалік кордону з ЄС, куди прокладено колію європейського стандарту і радянського зразка, суттєво заощаджуватимуть власні фінанси, скоротивши  витрати  на його доставку і не віддаватимуть урожай за півціни.

— Новозбудований елеваторний комплекс у селі Волиця Мостиського району — справді стратегічно важливий для аграрної Львівщини об’єкт, — наголосив Осип Магур. — Оскільки сільгоспвиробникам є де зберігати врожай і водночас це двері в Європу. 

Елеваторний комплекс, у будівництво якого агрохолдинг Ukrlandfarming PLC інвестував понад 10 мільйонів доларів США  (орієнтований і на внутрішній ринок, і на експорт зерна), розрахований на одночасне зберігання 104,4 тисячі тонн зернових і насіння олійних культур. На сьогодні в експлуатацію введено першу чергу комплексу — чотири силосні башти, які одночасно можуть прийняти 60 тисяч тонн зерна. Загалом інфраструктура об’єкта складатиметься із шести силосних башт, обладнаних найсучаснішим максимально енергозберігаючим та екологічно чистим (має для цього необхідну кількість фільтрів) устаткуванням канадського виробництва.

Завдяки наявності двох колій — широкої української та вузької європейської — цей об’єкт стане найбільшим експортно-перевалковим елеватором у Західній Україні.

Елеватор у Волиці вже п’ятий. За словами директора зерноторговельного напряму компанії Володимира Сущенка, збудовані холдингом за останні роки в Україні такі комплекси, а їх 15, мають загальну потужність 3 мільйони тонн одночасного зберігання зерна. Одночасно з відкриттям елеватора в селі Волиця розпочато будівництво комбікормового заводу продуктивністю 13 тонн на годину з виробництва кормів для худоби, птиці та риби. Тож невдовзі підприємствам і невеликим приватним господарствам, які займаються розведенням риби, не доведеться завозити із закордону корми для риби. А першу продукцію розраховують виробити вже цього року.

Це справді небуденна подія — як тільки елеваторний комплекс запрацює на повну потужність, роботу отримають понад 150 робітників із Волиці та навколишніх сіл, а в період жнив їхня кількість збільшуватиметься. Із початком будівництва підприємства роботу вже отримали близько 200 робітників.

Крім того, на Мостищині,  щоб розмістити врожай, хліборобам доводилось возити зерно до найближчого складу аж за 100 кілометрів, і економіка невеликих господарств це не витримувала. Тепер, кажуть селяни, є сенс переорієнтуватися на зерновиробництво, бо і витрати на транспортування зменшилися, і плата за зберігання цілком прийнятна (20 гривень за тонну). Скористається з цього і місцевий бюджет, який стабільно поповнюватиметься новими надходженнями.