ЮВІЛЕЙ

Собор Святої Софії розміняв другу тисячу років своєї історії

Цими вихідними Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, міністри, народні депутати, представники київської влади та духовенства взяли участь в урочистостях з нагоди святкування 1000-річчя Софійського собору.

«Тисячу років тому у стольному Києві, у верхньому, княжому місті було закладено храм Софії — Премудрості Божої, — розпочав свій виступ глава держави. — Взявши за взірець головну святиню Візантійської імперії — храм святої Софії в Константинополі, рівноапостольний князь Володимир підніс свою нещодавно охрещену країну на один щабель із провідними державами європейського християнського світу Середньовіччя». Таку політику проводив і його син Ярослав, за правління якого будівництво Софії Київської було завершено.

Древній собор прийшли вшанувати тисячі людей. Фото Михайла МАРКЕВИЧА

Софія Київська — це одночасно духовний, політичний, культурний та просвітницький центр давньої Київської Держави. Саме тут відбувалися «посадження» на великокняжий престол, церковні собори, прийняття іноземних послів. Тут велося літописання, засновано першу відому на Русі бібліотеку, перекладалися книжки, здобувала знання молодь, передає слова Президента його прес-служба.

«Звідси, від святої Софії, світло віри Христової поширювалося на всю Східну Європу, — додав Віктор Янукович. — Тому для всіх довколишніх народів Київ з його святинями став на всі наступні сторіччя «другим Єрусалимом», «хрещальною купіллю».

Разом із народом Софія Київська пережила всі його історичні високі злети і тяжкі випробування. Неодноразово зазнавала руйнувань і спустошень. Але, як Фенікс із попелу, завжди поставала знову в усій своїй красі та величі. У першій половині XVII століття митрополит Петро Могила відродив храм. Це стало символом незламності православної церкви, передвісником великих змін у бутті народу.

А незабаром дзвони відродженого собору вітали переможне козацьке військо Богдана Хмельницького, бо Софія Київська була центром тяжіння для борців за волю та єдність України.

«І ми маємо пам’ятати, — наголосив Президент, — що саме тут у 1991 році Всеукраїнським народним вічем був підтриманий Акт про державну незалежність України».

За всіх часів Софія залишалася джерелом духовності. І сьогодні її покликання — бути благодатним покровом, під яким відбуватиметься самоствердження України як європейської держави, зміцнюватиметься її суверенність і соборність.

Віктор Янукович висловив також щиру повагу працівникам Національного заповідника «Софія Київська», завдяки яким тисячі й тисячі громадян України та гостей столиці мають змогу торкнутися культурної спадщини, одержати величезну духовну наснагу.

Під високими склепіннями цього храму, перед очима Богородиці Оранти і святих апостолів ніби спадає з душі порох буденності, змінюється перспектива бачення подій та процесів сьогодення.

«Мудрість клали наші предки в основу свого світосприйняття, — підкреслив Віктор Янукович. — Мудрістю намагалися лікувати рани, що їх завдавали державному тілу самолюбство, розбрат і ворожнеча. У цьому заповіт нам усім: будьмо мудрими, з пам’яттю про минуле плекаймо мир, злагоду і порозуміння сьогодні заради майбутнього України».

Пізніше під час огляду музейної експозиції Віктор Янукович пообіцяв посприяти поверненню в Україну праху Ярослава Мудрого та ікони Миколи Мокрого. Крім того, у Митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська» глава держави оглянув виставку «Пам’ятки сакрального мистецтва XV — XVII століття» і запалив свічку біля Царських врат.

Святкування 1000-річчя Софії Київської. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА та Михайла МАРКІВА