Ще на світанку вівторок видавався звичайнісіньким другим днем тижня. Однак уже близько дев’ятої ранку біля Жовтневого палацу кілька тисяч учасників Євромайдану сформували колону й вирушили в напрямку Верховної Ради з однією мирною вимогою до парламентаріїв: повернути Конституцію зразка 2004 року та не допустити призначення «проросійського Прем’єр-міністра».

Мирні маніфестанти поетапно оточують з усіх боків урядовий квартал. Вулиці Інститутська та Грушевського — це перша їхня територія наступу. Тим часом біля будівлі Верховної Ради мітингують близько 3 тисяч активістів із так званого «провладного Майдану». Тисяча — на вулиці Грушевського, стільки само — біля Маріїнського парку, решта — в самому Маріїнському парку.

Правоохоронці вранці також напоготові: зі щитами та ще не радикальним настроєм. З боку вулиці Шовковичної зустрічають протестувальників майже 200 правоохоронців, з боку вулиці Грушевського — кілька сотень і стільки само — ближче до самої Верховної Ради.

Реєстрація диму не розвіяла

У її будівлі  перед ранковим засіданням трибуну заблокували опозиційні сили — 40 депутатів від партій «Батьківщина», «Свобода» та «УДАР». Причина дій — відмова Голови Верховної Ради Володимира Рибака зареєструвати проект постанови про роз’яснення положень рішення Конституційного суду щодо політреформи.

Віце-спікер Верховної Ради Руслан Кошулинський направляє звернення на ім’я глави апарату Верховної Ради з вимогою зареєструвати опозиційний проект постанови для повернення до Конституції 2004 року. І ближче до опівдня документ таки зареєстровано. Одначе представник Партії регіонів Борис Колесніков дає зрозуміти, що за цю постанову його партія голоси не віддаватиме.

Це політичне рішення аж ніяк не допомогло урядовому кварталу. Засвітився, спалахнув, зник у смозі від спалених шин, димових шашок, шумових гранат.

Перші спроби активістів прорвати кордон міліції, щоб пройти до Верховної Ради, фіксуємо о 9.35 на перехресті вулиць Шовковичної та Інститутської. Там євромайданівці розхитують один з автомобілів, які стоять в оточенні, й за якісь хвилини спалахують вже два автомобілі (один із них — КамАЗ правоохоронців, що блокував прохід до Верховної Ради).

На вулиці Грушевського мітингарі в унісон захоплюють три вантажівки правоохоронців, які блокували підходи до парламенту, відганяють їх із дороги, розчищаючи прохід. Міліція у відповідь застосовує багато світло-шумових гранат і продовжує блокувати прохід на вулицю Грушевського, утворюючи щільний кордон зі щитів.

З іншого боку урядового кварталу, в Маріїнському парку, також збираються мітингувальники. Одначе сили не показують... О 9.45 колона активістів Євромайдану розтягується від вулиці Інститутської через Кріпосний провулок та вулицю Грушевського до Маріїнського парку. Серед учасників — близько 2,5 тисячі від «Народної самооборони».

Прихильників Партії регіонів розділяє з ними кордон міліції, розташований по всьому периметру навколо будівлі Верховної Ради. Міліція через гучномовець закликає громадян не порушувати порядок. А ті відповідають закликом: «Києве, вставай!» Символічно, що ці гасла лунають з боку однойменного готелю «Київ», де проживає багато народних обранців.

Об 11-й усе ж таки розпочинається бійка між двома майданами. Реакція міліції — сльозогінний газ і шумові гранати. Відповідь — бруківка і коктейлі Молотова.

Частина мітингувальників, які прийшли в колонах з Майдану, відступає. Одначе загони самооборони Євромайдану йдуть на активні силові сутички з міліцією, беручи у полон кількох міліціонерів. Їх відводять у бік станції метро «Арсенальна».

Інша мішень мітингувальників — офіс Партії регіонів на вулиці Липській. Там спалахує будівля, точніше, її сходи. Її вікна закриті жалюзі. На другому поверсі вибито вікно. Оборонці захищають будівлю за допомогою брандспойта. А мітингувальники намагаються сокирою відчинити ворота біля неї, використовують димові шашки. Внаслідок цього на другому поверсі здіймається полум’я. А вже за годину цей офіс захопили євромайданівці. Довелося «здатися» й Будинку офіцерів з боку готелю «Київ». А аптеці, що на вулиці Інститутській, взагалі довелося розпрощатися зі своїм лікарським крамом (пізніше цей заклад також оповило полум’я).

За офіційними даними ДСНС, внаслідок пожежі в офісі на Липській загинула одна людина, а відомий лікар Ольга Богомолець повідомила про факт загибелі трьох людей, яким не вдалося вчасно надати медичну допомогу.

Набагато сильніше полум’я на вулиці Грушевського від запалених активістами автопокришок. На барикадах понад 200 осіб у касках. Навпроти них, по інший бік барикад — стільки само бійців внутрішніх військ. Активних дій сторони не застосовують, однак довкола чути гасло: «Героям слава!»

Регіони проти, опозиція — за!

Залишають депутати від фракції Партії регіонів сесійну залу Верховної Ради об 11:20. А нардепи від «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» прямують до мітингувальників на вулицю Шовковичну в епіцентр зіткнень активістів Євромайдану з міліцією (по 12 осіб від кожної з партій намагаються на місці контролювати ситуацію). Їхня позиція зрозуміла: якщо постанову про повернення Конституції 2004 року не буде ухвалено, то такий парламент вже нікому не буде потрібний.

Опісля провів брифінг лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Він закликав Віктора Януковича оголосити дострокові вибори Президента та парламенту, щоб зупинити протистояння: «Я звертаюся до Президента: заберіть, будь ласка, «Беркут» та внутрішні війська з вулиць і дайте команду для парламенту. Він повинен проголосувати і підтримати акт повернення до Конституції 2004 року. Це будуть дії, які понизять градус у суспільстві. Це єдиний шлях, яким ми можемо зараз вирішити глибоку політичну кризу, в якій перебуваємо», — передає РБК слова Віталія Кличка.

А екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який перебував в епіцентрі протистояння на розі вулиць Інститутської та Шовковичної, прямо означив завдання мітингувальників: пікетувати ВР.

Протистояння з усіх боків урядового кварталу тривають цілий день. До місць під’їжджають карети швидкої допомоги. Фасади навколишніх будівель, зокрема й приміщення нашої редакції, огорнуто чорним димом. Стіни здригаються від постійних вибухів.

Здригаються й серця звичайних громадян, яким того ранку випало діставатися до офісів, розташованих у межах урядового кварталу. Ось так ні за цапову душу перепало двом журналістам «УК». Одна  жінка постраждала від світло-шумової гранати, інша — від застосованого силовиками сльозогінного газу.

Чи врегулюється ситуація до кінця дня на час верстки номера, зрозуміло  не було. Позицію Президента також не було означено. Натовп, здавалося, не збирався відпускати з євромайданівських лещат урядовий квартал. Активізовувався й «Беркут», час від часу йдучи у наступ вулицею Інститутською у бік Майдану Незалежності.

Бійки на розі вулиць Інститутської та Шовковичної раз по раз поновлювалися… 

ОФІЦІЙНО

Припинити ескалацію конфлікту

Учасники робочої групи з урегулювання політичної кризи в Україні констатують порушення з боку лідерів опозиції досягнутих домовленостей під час переговорів. Про це заявила член робочої групи міністр юстиції Олена Лукаш.

«Протест, який ще вчора анонсувався опозицією як мирна акція, сьогодні розпочався відкритим озброєним протистоянням екстремістів. Опозиція проігнорувала заклики Президента України Віктора Януковича та лідерів Європейського Союзу, США та Росії до мирного врегулювання конфлікту», — зазначила вона.

«Сьогодні лідери опозиції персонально відповідальні за новий етап загострення протистоянь. Їхні дії поставили під загрозу громадський мир та майбутнє України», — цитує слова Олени Лукаш прес-служба глави держави.

Міністр юстиції підкреслила, що робоча група з урегулювання політичної кризи в Україні звертається з вимогою припинити ескалацію конфлікту та озброєне протистояння і закликає негайно сісти за стіл переговорів.

Заява міністра закордонних справ

Сьогодні радикальні сили в Києві й інших містах України, які видають себе за учасників мирних протестів, ініціювали новий, нічим не виправданий спалах насильства та беззаконня.

Так звані мітингувальники здійснюють збройні напади на будівлі органів державної влади, організовують підпали будинків, завдають тяжких тілесних ушкоджень співробітникам правоохоронних органів, застосовують вогнепальну зброю та закликають до цього інших громадян.

Ці протизаконні дії, які ставлять під загрозу життя й безпеку громадян України та конституційний лад у державі, вимагають від органів влади належної оцінки й адекватного реагування в межах чинного законодавства задля відновлення правопорядку.

Закликаємо іноземні держави і міжнародні організації до об’єктивних та неупереджених оцінок розвитку ситуації в Україні, очікуємо на рішуче засудження з їхнього боку протиправних дій радикальних сил.

Силовики дали час до 18.00

«Екстремісти з опозиції перейшли межу — вони вбивають на вулицях столиці України ні в чому не винних людей, знущаються над жінками, палять і підривають будинки й автомобілі. У центрі Києва розпочинається хаос. При цьому лідери опозиції по телефону здійснюють режисуру цих злочинів. Їхня мета одна: навіть ціною людської крові дістатися до владних крісел.

Ми не можемо допустити подальшого нагнітання конфлікту. Пересічні громадяни звертаються до влади із закликами навести порядок, повернути стабільність і мир в Україну.

Ми закликаємо лідерів опозиції негайно заспокоїти протестувальників, припинити збройне протистояння і повернутися за стіл переговорів.

Застерігаємо гарячі безвідповідальні голови опозиції: у влади є сили, щоб навести порядок. І ми, якщо продовжуватиметься безлад, будемо змушені вдатися до жорстких дій. Треба дати режисерам безпорядку рівно годину часу. У разі якщо о 18.00 безчинства не припиняться, ми будемо зобов’язані навести порядок всіма засобами, передбаченими законом», — відповідну спільну заяву голови Служби безпеки та міністра внутрішніх справ було оприлюднено 18 лютого на сайті СБУ.