Більше року триває Антитерористична операція на сході України, а точніше з 7 квітня 2014 року. На брифінгу 11 серпня 2015 року заступник Міністра оборони Петро Мехед наголосив, що сьогодні в ході Антитерористичної операції на сході України українські військовослужбовці демонструють безпрецедентний героїзм і патріотизм. З початку проведення АТО за мужність і героїзм, виявлені під час виконання завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, державними нагородами нагороджено 7239 військовослужбовців Збройних Сил України. Із них 1415 – посмертно.

В українському законодавстві є чимало нормативних актів, якими передбачено пільги для учасників бойових дій. Центральне місце тут займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Соціальний захист учасників бойових дій та їхніх сімей регулюється також Законами України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими нормативними актами.

Днями Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив Порядок виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу. Проект акта на засіданні уряду 12 серпня представив Перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко.

Посадовець, зокрема, зауважив, що Мінсоцполітики розробило його з метою реалізації статті 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», згідно з якою громадянам України, котрі призиваються на строкову військову службу, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки мінімальна заробітна плата в Україні у 2015 році – 1 218 гривень, то розмір зазначеної допомоги становитиме 2 436 гривень. Відповідно до затвердженого Порядку її виплачуватимуть військові комісаріати на підставі наказу військового комісара перед початком проходження громадянами строкової військової служби.

Як бачимо, нестачі у нормативних актах немає. Про те, як виконується законодавство щодо соціального захисту учасників АТО, свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Так, з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 1000 звернень від військовослужбовців, зокрема учасників АТО та їхніх сімей. Найчастіше питаннями соціального захисту цікавилися військовослужбовці та їхні сім’ї з Дніпропетровської, Київської, Одеської областей та м. Києва.

З переліком документів для надання статусу учасника бойових дій, особам які брали безпосередню участь в АТО можна ознайомитися тут.

Найбільше людей хвилювали такі питання: надання статусу учасника бойових дій, затримка з видачею посвідчень та нагрудних знаків учасників бойових дій, пришвидшення розгляду документів для надання цього статусу. Особливої уваги потребують звернення щодо реалізації права на пільги, у тому числі з оплати житлово-комунальних послуг, а також на проїзд. Чимало звернень стосуються питань надання матеріальної допомоги, у зв’язку з пораненням чи загибеллю під час проходження служби в зоні проведення АТО.

Так, заявниця з Житомирської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з проханням посприяти у виплаті матеріальної допомоги у зв’язку із загибеллю її чоловіка, який проходив військову службу у складі окремого розвідувального батальйону у зоні проведення АТО. За результатами розгляду звернення Департаментом фінансів Міністерства оборони України повідомлено, що Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги, прийнято рішення про виділення коштів батьку, матері, дружині та дочці загиблого в рівних долях кожному, які перераховані на їхні особисті рахунки, що підтверджено зворотним зв’язком із заявницею.

Військовослужбовець, учасник Антитерористичної операції, з м. Сміла Черкаської області попросив посприяти у наданні пільг на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки звернення до міської ради результатів не дало. Дзвінок на урядову «гарячу лінію» допоміг людині вирішити цю проблему, а саме: Департамент соціального захисту Черкаської облдержадміністрації повідомив, що на сесії Смілянської міської ради прийнято рішення, згідно з яким, за рахунок коштів місцевого бюджету, заявник (учасник АТО) звільняється від оплати за житлово-комунальні послуги, про що повідомлено організаціям–надавачам житлово-комунальних послуг. Під час зворотного зв’язку заявник підтвердив фахівцям Центру, що питання вирішено позитивно.

Колишній військовослужбовець з Тернопільської області після демобілізації у березні нинішнього року звернувся до районного військкомату з відповідними документами для отримання статусу та посвідчення учасника бойових дій. Утім, вже декілька місяців після того, посвідчення, яке йому дозволило б користуватися пільгами, комісаріатом не видавалося. За результатами розгляду звернення Міністерством оборони було повідомлено про надання заявнику статусу учасника бойових дій, а фахівці Центру, зателефонувавши заявнику, з’ясували, що він отримав відповідне посвідчення.

Заявник з м. Харкова звернувся в червні на урядову «гарячу лінію» з проханням допомогти йому вирішити питання щодо отримання статусу учасника бойових дій. За його словами, ще у грудні 2014 року Луганським прикордонним загоном, де він перебував на службі, було передано необхідний пакет документів до Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання його учасником бойових дій. Проте комісія це питання тривалий час не вирішувала. Адміністрацією Держприкордонслужби поінформовано, що згідно з рішенням Міжвідомчої комісії заявнику було надано статус учасника бойових дій.

Загалом за період з 10 по 16 серпня на урядову «гарячу лінію» надійшло 36 200 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 273 звернення.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва. 
+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua 

Прес-служба Урядового контактного центру