Голова  Держспоживінспекції
Сергій ОРЄХОВ

Результати проведених моніторингів свідчать, що 39% магазинів, які мають право на продаж сигарет, торгують у тому числі й нелегальними цигарками. Такі приголомшливі дані опублікувала Державна інспекція з питань захисту прав споживачів ще наприкінці минулого року. На жаль, з початку 2012-го ситуація не поліпшилася. Так, за даними Державної податкової адміністрації, за січень-квітень 2012 р. з обігу вилучено 54 млн нелегальних сигарет. Залишати усе так, як є зараз, не можна. Тож про те, як розпізнати нелегальні цигарки і як з ними боротися, «Урядовому кур’єру» розповідає голова Держспоживінспекції Сергій Орєхов.

— Сергію Миколайовичу, продаж тютюнових виробів у нашій країні в обхід законного шляху — не на користь її іміджеві…

— Так, саме тому ми постійно вивчаємо проблему реалізації нелегальних тютюнових виробів. Передусім проводимо моніторинг торговельних точок на території України. По суті, сигарети — це єдиний товар, незаконність реалізації якого можна встановити навіть без будь-яких перевірок. Дві стовідсоткові ознаки, які безпомилково вкажуть, що ми маємо справу з нелегальними сигаретами, — це, по-перше, брак текстів медичних попереджень про шкоду куріння для здоров’я або ці написи нанесені іноземною мовою. По-друге, відсутні українські марки акцизного збору.

 — Хто найчастіше продає нелегальні сигарети?

— Пальма першості тут — за продажем «з рук». А в такому випадку держава програє двічі: не отримуючи акцизу із сигарет і коштів за ліцензії на продаж тютюнових виробів.

Але крім економічної сторони, нас тут дуже турбує інший — соціальний — аспект. Саме нелегальні цигарки найлегше потрапляють до рук неповнолітніх. Для тих, хто торгує «з рук», правил торгівлі не існує — і вони продають шкідливий товар навіть дітям.

 — Як Держспоживінспекція планує надалі боротися з нелегальними сигаретами?

— Територіальним органам Держспоживінспекції доручено у червні-липні 2012 р. продовжити моніторинг продажу сигарет, акцентувавши увагу на ситуації в прикордонних територіях. Крім того, в 2011 р. ми підписали Меморандум про співробітництво з Департаментом контролю за виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України, спрямований, зокрема, на проведення аналізу причин і наслідків поширення нелегального виробництва і обігу тютюнових виробів. Сподіваюся, це дасть свої позитивні результати.