«Кожна з маленьких царівен мала свою місцинку в саду, де могла копати й саджати квіти як бажала. Одна зробила собі квітничок у вигляді кита, другій заманулось, щоб її грядка була схожа на маленьку морську русалку, а наймолодша зробила свою грядку круглою, як сонце, посадила на ній такі ж, як воно, червоно-гарячі квіти». Ці рядки прекрасного перекладу української письменниці Оксани Іваненко казки видатного данця Ганса Кристіана Андерсена якнайкраще підходять, щоб проілюструвати панораму, яка відкривається відвідувачам при вході на територію ландшафтного парку. А ще немов з ілюстрацій зійшли пряникові будиночки з черепичними дахами.

І стала Русалка дніпровою...

Андерсенова Русалонька, символ Копенгагена, — напевно, перше, що спадає на думку, коли згадуєш про Данію. Звісно, як ідеться про Вічне місто, його візитівкою постає величний навіть своїми руїнами Колізей — амфітеатр Флавіїв, що на століття випередив інженерну думку.

Однак у далекому ХІХ столітті й талановитий казкар не міг передбачити: його закохана героїня зможе на власні очі побачити арену гладіаторських боїв, а ще захоплюватиметься відважними вікінгами, проситиме про здійснення бажань у лепреконів і питиме чай о сімнадцятій за Біг Беном. Утім, завдяки організаторам квіткової виставки «Україна європейська» це таки можливо. На столичних Печерських пагорбах композиції, що уособлюють перших членів Європейського Союзу, розмістилися поряд.

Відвідувачі виставки можуть побачити символічне втілення національних особливостей країн, які створили Раду Європи 1949-го, за рік підписали Декларацію Шумана (саме 9 травня 1950 року вважається днем народження ЄС), заснували Європейську спільноту з вугілля та сталі й нині є одними з найактивніших гравців об’єднаної Європи.

Приміром, на ділянці, присвяченій Франції, дизайнери встановили фігуру пуделя і велосипед із квітами: це так по-французькому — зробити милі дрібнички важливішими за Ейфелеву вежу! Італію зобразили у вигляді Колізею і великої квіткової амфори, композицію із символами Ірландії прикрасили лепреконами. А біля норвезького судна поставили скульптуру войовничого вікінга.

Крім десяти квіткових композицій, які представляють країни Європи, є й присвячена Україні. На знак того, що наша країна прагне приєднатися до європейської сім’ї.

Мамо, заберемо песика додому?

Підготували організатори виставки і родзинки, яких раніше не було на подібних заходах. Зокрема вперше представлено квіткову композицію з рухомою частиною. Це знак євро, розташований у бельгійській частині. Тож не дивно, що перші дні виставки, яка працюватиме до 14 червня, кияни і гості столиці шикувалися в чергу, щоб зробити селфі на тлі квіткових скульптур.

Для малюків на виставці організовано «Дитячу країну» з аніматорами, а для всіх, хто цікавиться, — Алею майстрів з майстер-класами. Вхідний квиток — 30 гривень, безкоштовно можуть милуватися красою діти до 7 років, пенсіонери, інваліди та інші пільговики.

А ще рекомендуємо відвідати виставку тим, хто втомився від щоденного стресу й інформаційного перевантаження. Композиції й навколишні краєвиди не просто яскраві, а соковито-зелені. Адже зеленбудівці, крім традиційних агератуму, альтернатери, цинерарії, бегонії та інших рослин, активно використали невибагливий мох. Додайте сюди традиційну травневу зелень і релаксуйте. Зелений-бо — колір позитиву. І єдності. Щоправда, у східній традиції. А це вже інша історія. 

Оксана ГОЛОВКО, Володимир ЗАЇКА (фото), «Урядовий кур’єр»