Порахувати свій потенційний пенсійний бюджет не так вже й складно.  

Онлайн-сервісів для цього вистачає.

Фахівцями Урядового контактного центру, які забезпечують роботу урядової телефонної «гарячої лінії», протягом січня — серпня зареєстровано понад 18 000 звернень з питань пенсійного забезпечення.

Найактуальніші — несвоєчасна виплата пенсій (понад 9000 заяв, здебільшого з проблемних регіонів сходу країни) і нарахування пенсій з урахуванням надбавок, сум індексацій та інших доплат відповідно до чинного законодавства, перерахунок пенсій.

Розсудити, хто правий, хто винуватий, просять пільговики. Люди запитують, чому в них без жодних попереджень відібрали доплати, яких вони домагалися через суди. Телефонують також  матері дітей-інвалідів дитинства, військовослужбовці, ліквідатори аварії на ЧАЕС, потерпілі від наслідків аварії на ЧАЕС тощо.

 Заявник з Кривого Рогу на Дніпропетровщині має 25 років загального стажу. З них 5 років 6 місяців чоловік працював на підземних роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці. 27.03.2014 р. подав документи до управління Пенсійного фонду України у м. Кривий Ріг для призначення пенсії на пільгових умовах за Списком №1. Громадянин скаржився на те, що станом на 24.04.2014 р. пенсію не призначено, а документи перенаправлено до обласного управління Пенсійного фонду, та просив пришвидшити цей процес.

Насправді законодавчі норми у цій ситуації не порушені. Його заяву з доданими до неї документами, дотримуючись відведених термінів, направили на розгляд Комісії при головному управлінні ПФУ в Дніпропетровській області. І підсумкове рішення було на користь заявника.

Жителька Бахчисарайського району АР Крим, яка працює на посаді лікаря-терапевта в центральній районній лікарні, має загальний стаж 40 років, з них 31 рік медичного стажу, звернулася з проханням роз’яснити, чи має вона право на пенсію за вислугу років. Звернення розглядалося Департаментом пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України. Під час зворотного зв’язку заявниця повідомила, що вона подала пакет необхідних документів до міського управління ПФУ для призначення пенсії за вислугою років.

Житель Генічеського району Херсонщини, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії, просив пояснити, чи має він право на призначення пенсії як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Адже УПФУ в Генічеському районі Херсонської області в призначенні пільгової пенсії було відмовлено.

Однак, відповідно до статті 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року — не менш як 5 календарних днів, пенсії призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 10 років. Отже, після розгляду скарги, громадянину призначили пенсію зі зменшенням пенсійного віку.

Загалом за період з 11 серпня по 17 серпня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 27 807 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 251 звернення.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua