НАДІЇ НА КРАЩЕ

Прем’єр-міністр долучився до обговорення  плану дій з упровадження  ініціативи
«Партнерство «Відкритий уряд»

 

—Ми привселюдно заявляємо про готовність України взяти на себе конкретні зобов’язання й зробити відчутний внесок у становлення нової культури діалогу влади й суспільства, як у нашій країні, так і сприяти цьому в усьому світі, — заявив Прем’єр Микола Азаров учора на «круглому столі», де обговорювали  остаточний варіант проекту плану дій з упровадження  в Україні ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд».

За словами глави уряду, для досягнення цієї мети є над чим попрацювати. Зокрема потрібно серйозно вдосконалити законодавчу базу, а також здійснити нові підходи в управлінській роботі, змінити не лише підходи до роботи, а й спосіб мислення середньостатистичного державного службовця.

— Хочу попередити чиновників, які розраховують і далі обмежитися встановленням формального взаємозв’язку із громадськістю й імітувати діалог, — завважив  він.

Про бажання України приєднатися до цієї багатосторонньої ініціативи, започаткованої урядами США й Бразилії,  Президент України Віктор Янукович офіційно заявив 20 вересня 2011 року.  Нині до неї разом з Україною вже приєдналося  понад 50 країн. Багато хто вже відчув  переваги такої співпраці. Приміром, коли в Танзанії зникає вода, селяни  надсилають сигнал і влада реагує на нього. Ні, не починається дощ, а просто підвозять воду.

На щастя, в  нашій країні питна вода — хоч і болюча для окремих територій тема, однак не визначальна. Нас більше мають тривожити подолання корупції,  доступ до публічної інформації, справжня, а не паперова взаємодія між органами  виконавчої влади і громадськістю, зрештою, подорослішання самого громадянського суспільства.

Проект національного плану, який розглядали вчора, склався не  відразу. Перший урядовий варіант забракували, та й перший проект від громадських організацій виявився недосконалим. Зрештою, як каже українська приказка, довелося сім разів відміряти. Та в підсумку  вийшов вельми непоганий паперовий маніфест.  

За словами одного з учасників «круглого столу», голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка,  під час узгодження  вже було продемонстровано продуктивний діалог між владою і громадськими організаціями. Саме цей  текст  Україна представить на офіційній презентації у середині квітня в Бразилії. А надалі потрібно  знову братися до роботи, аби  напрацювати ще один… план. Цього разу — з імплементації вищезазначеного.

ПРЯМА МОВА

Олексій ХМАРА,
голова Партнерства «Відкритий уряд»:

— Першою конкретною справою може стати проведення зустрічі громадськості  й вищих урядових посадовців для оприлюднення фактів порушення у сфері тендерних закупівель.

Євген БИСТРИЦЬКИЙ,
виконавчий директор
Міжнародного фонду
«Відродження»:

— План дій  щодо партнерства «Відкритий уряд» — це гарні слова. Аби вони стали діями, потрібно означити кілька першочергових гучних ініціатив і впровадити їх. Почати хоча б з добровільного оприлюднення  всіма найвищими бюрократами декларацій про доходи.