Консультує Тетяна ЯСІНСЬКА,
адвокат:

С. СИДОРЧЕНКО, м. Харків:

Чи є шанс батькові отримати опікунство над дитиною? Якщо ми розлучаємося з цивільною дружиною, чи можу я отримати опікунство над моєю дочкою

— За законом шанси і в матері, і в батька рівні, але на практиці набагато більше випадків, коли опікунство надається матері. Для того, щоб опікунство присудили вам, необхідно довести, що ви справді дуже зацікавлені в тому, щоб виховувати дитину і піклуватися про неї. Великим плюсом для вас при розгляді справи будуть кращі умови утримання доньки, ніж може надати мати. Наприклад, ви заробляєте більше, житлові умови у вас кращі, ви можете приділити дитині більше часу тощо.

Відпочинок жінок охороняє закон

Л. ШАПОВАЛОВА, м. Київ:

У мене син, якому 3,5 року. Чи маю я право не виходити на роботу понаднормово по суботах або в нічний час, як того вимагає начальство?

— Згідно зі статтею 176 Кодексу законів про працю України, не дозволяється залучення до роботи в нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років.

Оскільки вашому синові 3,5 року, на вас вимоги цієї статті вже не поширюються.

Водночас, відповідно до статті 177 Кодексу, жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років, не можуть залучатися до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їхньої згоди. 

Шановні читачі «Урядового кур’єра»!
Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua