З 4 липня на вулицях Києва з’явилися поліцейські особового складу патрульної поліції столиці. До роботи вони взялися після того, як склали присягу на вірність українському народу. На Софійській площі ближче до півдня глава держави Петро Порошенко пояснив новопризначенцям, що найвищою оцінкою їхньої діяльності буде довіра громадян. «Ви виступаєте на внутрішній фронт боротьби за закон і справедливість, — задав тон виступу-зверненню Президент. — Так уже повелося, що на цьому святому місці відбуваються найважливіші і просто дуже важливі події української історії. Присягати Україні — це честь, а присягати Україні на цьому святому місці — це особливо висока честь. Український народ вірить і довіряє вам, покладає на вас колосальні надії. Я, як і вся українська влада, впевнений, що ви виправдаєте цю довіру».

Президент і Прем’єр благословили патрульних на захист громадян. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Від покарання до сервісу

На переконання Петра Порошенка, нові поліцейські вже стали символом українських реформ. Від їхніх перших та подальших дій і залежить стан справ у суспільстві. Глава держави виокремив невибагливе завдання для охоронців правопорядку: боротися із порушеннями закону та вселяти при цьому в людей віру в неминучість і незворотність реформ, в силу Української держави, здатної себе захистити. «Ви живий доказ того, що в нашій країні відбуваються фундаментальні зміни», — цитує слова Президента його прес-служба. — Ми є свідками втілення у життя однієї з наймасштабніших реформ у нашій державі. В її основі — модель переходу від каральної до сервісної функції діяльності правоохоронних органів».

На його думку, українці мають переконатися, що «найбільший символ» корупції — ДАІ — перетворився на найчеснішу, найпоряднішу, найпатріотичнішу і найсильнішу українську патрульну поліцію.

А ще глава держави нагадав, що реформування Міністерства внутрішніх справ розпочато зі столиці. Незабаром поліцейські патрульної служби охоронятимуть спокій львів’ян, харків’ян і одеситів. Поступово зміни відбудуться в кожному з регіонів країни.

В урочистій церемонії складення присяги патрульними взяли участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Київський міський голова Віталій Кличко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, його перший заступник Ека Згуладзе та Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Нова форма й нова свідомість

Глава уряду у зверненні до нових поліцейських особливо акцентував на сподіваннях пересічних громадян, які хочуть, щоб їхні родини було захищено. «Вони хочуть бути впевнені, що така нова красива українська поліція матиме велику шану громадян України. Повага не просто до форми, а до кожного з вас. Ви повинні це заслужити. І люди чекають від вас цього, — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Ми разом із Президентом, міністром внутрішніх справ свою роботу зробимо. А наша робота — забезпечити заробітну платню, забезпечити машинами, технікою, соціальними гарантіями. Ваша робота — це не просто змінити назву з міліції на поліцію, а зробити так, щоб кожен громадянин країни пишався новою українською поліцією. І ви це зробите — ми переконані».

Він додав, що дві тисячі нових поліцейських — це лише початок змін. Арсеній Яценюк пообіцяв «рухатися й далі, щоб кожен відчув захист». І окремо подякував Арсенові Авакову, Еці Згуладзе та керівникові програми навчання нових поліцейських Хатії Деканоїдзе. З його рук «нові українки» взяли вишиванки. Ека Згуладзе стала «Берегинею поліції» (цю фразу було вишито нитками), а Хатія Деканоїдзе — «Натхненням поліції».

Про те, що на зміну міліцейським спеціальним підрозділам в рамках реформи правоохоронних органів прийде корпус оперативної раптової дії, який боротиметься з організованою злочинністю, основу якого становитимуть бійці АТО, Арсеній Яценюк розповів під час «10 хвилин з Прем’єр-міністром» у неділю.

«Ми йдемо далі в реформі правоохоронної системи. Всі спецпідрозділи міліції із звірячими назвами, які розганяли Майдан, ліквідуються. Вступайте до корпусу оперативної раптової дії, нам потрібен ваш досвід, ваша сила і ваша воля», — звернувся до вояків глава уряду.

За його словами, суспільству потрібен новий суспільний договір, коли всі виконуватимуть закон, а український поліцейський служитиме закону і не боятиметься будь-кого, хто має «високий ранг» у посвідченні.

«У поліцейського є єдина цінність — право, справедливість і закон. Але інший бік — кожен громадянин країни виконує і поважає закон. Ми не порушуємо правил дорожнього руху, не пропонуємо хабарів новій поліції, і самі не провокуємо корупцію в новій якісній правоохоронній системі. Тоді в країні буде справедливість», — резюмував Арсеній Яценюк.