Профспілковий санаторій «Україна» розташований у мальовничій зоні курорту Ворзель, який з благословення академіка Миколи Дмитровича Стражеска називають українським Кисловодськом. Сприятливі кліматичні умови, висока концентрація кисню в повітрі, насиченість його фітонцидами цілюще впливають на хворих і посилюють лікувальний ефект.

Уперше нас ознайомили з санаторієм «Україна» вдячні відгуки його відвідувачів. Ми були приємно здивовані гарними коментарями на різних сайтах, тож вирішили відвідати цей оздоровчий заклад самі. З Києва дістатися до нього дуже просто. Можна сісти на пряму маршрутку зі столиці й доїхати до оздоровниці — це приблизно 45 хвилин. Санаторій розташований за 5 хвилин їзди від залізничної станції, на яку прибувають приміські електрички. «Україна» — місцева принада міста, тож будь-який житель Ворзеля підкаже, як до неї добратися.

Відпочинок у цьому санаторії розпочинається зустріччю з доброзичливим адміністратором. Персонал закладу створює привітну атмосферу. Світлі чисті номери з усіма зручностями в житлових корпусах облаштовані так, щоб відпочивальники почувалися затишно і комфортно.

Затишна атмосфера — теж складова терапії. Фото надане прес-службою ФПУ

Корпуси оздоровниці зовні зберегли обриси минулого, але всередині обладнані всіма досягненнями цивілізації й прогресу: будівлі недавно відремонтували, закупили нове медичне обладнання для лікувальних процедур. На території санаторію корпуси, їдальня й лікувальний корпус розташовані поряд, є парк, прогулянки в якому сприяють оздоровчому процесу.

Значна перевага санаторію — невелика відстань до Бучі, Києва і до залізниці. Це зручно для курсування між містами та відвідування екскурсій, які пропонує адміністрація санаторію. До того ж сусідство із залізничною станцією жодним чином не впливає на прекрасну атмосферу в санаторії.

В «Україні» лікують кардіологічних хворих з ішемічною хворобою серця і різними видами аритмії, оздоровлюють пацієнтів після хірургічного втручання на серці й гострого інфаркту міокарда, з артеріальною гіпертензією, вегето-судинною дистонією, ревматизмом, варикозною хворобою, захворюваннями органів травлення. Тут є спеціалізоване реабілітаційне відділення для відновлювального лікування дітей (у супроводі батьків) із захворюваннями органів серцево-судинної системи, органів травлення та дихання. Комплекс лікувальних процедур спрямовано на ефективне покращення здоров’я: є водолікування (вуглекислі, кисневі, азотні, перлинні, хвойні, скипидарні, морські, йодобромні, вихрові, перозон-валеріанові ванни, підводний душ-масаж тощо), лікувальні душі (дощовий, циркулярний, точковий, лазерний, Шарко), електро- й світлолікування, озокеритолікування, гідролазерне зрошення в стоматології, киснева терапія, кліматолікування, ЛФК, масаж. А завдяки співпраці оздоровниці з лабораторіями можна швидко отримувати результати аналізів.

Головний лікар санаторію Марія Гуртавцова щовечора спілкується з людьми, які пережили інфаркт, операції на серці, підтримує добрим словом і корисними порадами. Це теж своєрідна терапія, яка допомагає ефективному лікуванню, бо людина відчуває увагу та турботу про своє здоров’я.

А ще нас вразила нещодавно впроваджена цікавинка: оздоровлення під час сеансів дихання цілющим повітрям від пасіки. Такі інгаляції ароматами прополісу та воску дуже корисні. Співробітники санаторію розповіли, що теплої пори року планують нову процедуру — сон на вуликах. На щільній сітці над бджолиним вуликом облаштують спеціальні лежаки, на яких спатиме людина. Дзижчання бджіл і повітря, насичене прополісом, оздоровлюють сон настільки, що дві години такого сну співмірні з восьми годинами звичайного. Такі обійми Морфея корисні людям із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо.

Дітлахам також не доведеться нудьгувати: в санаторії є клуб, у якому часто проводять квести, концерти живої музики і творчі заняття для дітей, показують кіно та мультики. Клуб має велику танцювальну залу, чималий кінозал, кімнату для рукоділля, музичні інструменти.

У планах — створення безпосередньо клубу для дітей (не тільки пацієнтів санаторію, а й тих, хто проживає неподалік оздоровниці), відкриття аптеки та SPA-зони. Нас запросили на фестиваль народної творчості для дітей — такі заходи тут проводять традиційно в кінці квітня. До Ворзеля приїдуть учасники з різних куточків країни.

У цьому профспілковому санаторії відпочиває чимало вагітних жінок з Києва та Київської області, тому планують відкрити відділення для майбутніх мам. Для них проводитимуть психотерапію — комплекс спеціальних занять, які допоможуть цим жінкам почуватися гармонійно. Під час лекцій їх навчать, як готуватися до пологів, як годувати немовля тощо. В майбутньому можливе проведення тренінгів з ведення здорового способу життя.

У лікувальному корпусі вже відкрили кабінети комп’ютерної томографії та УЗД, запросили до співпраці гінеколога, психолога, уролога, проктолога.

Керівництво санаторію «Україна» вирішило облаштувати оздоровницю як клініку сімейного типу, щоб обслуговувати не тільки пацієнтів санаторію, а й жителів ближніх районів. Під час екскурсії ми дізналися, як ретельно медики дбають про здоров’я пацієнтів, а адміністрація турбується про їхній затишний і повноцінний відпочинок. Тож ділимося з читачами позитивними враженнями і рекомендуємо всім профспілковий санаторій «Україна». 

Єлизавета ХРИСТЕНКО,
Олена САФОНОВА

для «Урядового кур’єра»