Не пробачу. Тим, хто нищить Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник, — не пробачу. Тим, хто лобіює передачу найцінніших лісів цього заповідника під забудову. Тим, хто таким чином нищить Ялту і весь Південний берег Криму як курорт, як унікальну оздоровницю.

Мова про майже тисячу гектарів лісів, які хочуть забрати у Ялтинського заповідника. Офіційно — для «розвитку» селищ Великої Ялти. Неофіційно — для дерибану під забудову. Але хоч би якою була причина вивести з-під суворої охорони зарості кримської сосни та ялівцю — результат буде один: втрата величезною територією Південного берега Криму курортної функції. Втрата найціннішого — кліматичного чинника. Який забезпечує — поки що — лікування бронхолегеневих та багатьох інших захворювань.

Саме кримський клімат урятував мене і десятки тисяч інших людей від інвалідності. Бо, маючи змалечку астму, я тільки після оздоровлення на ПБК міг розраховувати на життя без гормональних препаратів (попитайте лікарів — вони вам скажуть, чим оберталося для людини скільки-небудь тривале лікування преднізолоном). Сьогодні тільки в Україні рятівного кримського повітря потребують майже два мільйони хворих на астму. Як можна позбавити їх можливості пройти лікування природою? На догоду кому? — жадібним і безпринципним забудовникам, які вже так замордували курортну перлину, що Прем’єр-міністр змушений давати спеціальне доручення міністру екології та природних ресурсів Олегу Проскурякову та голові Державної екологічної інспекції Павлу Жилі щодо порятунку кримських парків (про виконання цього доручення ми обов’язково розповімо у наступних номерах)?

Заступник директора з наукової роботи НДІ фізичних методів лікування і медичної кліматології імені І.М. Сєченова Валентин Савченко наголошує, що головним природним лікувальним ресурсом ПБК є саме клімат, обумовлений поєднанням повітря з моря і гір. Хвойні рослини (особливо сосна, ялівець, кедр) виділяють у повітря згубні для мікробів фітонциди й іонізують повітря. Спускаючись із гір і проходячи крізь ліс, повітря очищається, насичується фітонцидами і киснем. У прибережній смузі воно змішується з морським повітрям, наповненим мінералами морської води і негативними іонами. Все це надає повітрю прибережної смуги унікальних цілющих властивостей.

Зберегти такий лікувальний клімат на Південному березі Криму можливо тільки при збереженні лісу в Кримських горах!!!

Тому я і два мільйони українських (а є ще російські, білоруські, молдавські, європейські!!!) астматиків закликаємо Президента не підписувати указ щодо вилучення в Ялтинського заповідника його території. Натомість просимо Президента дати доручення щодо нещадної боротьби з будь-якими спробами відтяти від заповідника шматки території. Закликаємо Президента та Прем’єр-міністра взяти під особистий контроль питання збереження цілісності заповідника, його вчасного фінансування, забезпечення суворої охорони.

Ялтинський заповідник — недоторканний гарант здоров’я нації, і ним він має залишитися.