Збройний конфлікт на сході України триває, а через нього — масові порушення прав людини на окупованих терористами територіях. Тому багатьом довелося  залишати домівки й стати вимушеними переселенцями.

Є чималі проблеми й у молоді, яка навчалася у ВНЗ. Як і де продовжити навчання, залишивши свій виш?  Як студентам-бюджетникам відновити  фінансування, а  контрактникам — зберегти умови контракту? І як тим, хто  не зміг з різних причин виїхати з небезпечного регіону, вирішити питання доступу до освітніх послуг?

За інформацією управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом минулого року на урядову «гарячу лінію» з питань освіти надійшло близько 1600 звернень від людей з районів проведення АТО. З них понад 600 — щодо проблем із навчанням у ВНЗ. Ці запити розглядали фахівці МОН, МОЗ, Мінкультури, обласні та міські державні адміністрації. 

Студентка з Луганська звернулася щодо отримання дублікатів сертифікатів ЗНО з української мови, хімії та біології, які вона склала у 2012 році. Зі слів заявниці, оригінали документів перебувають в університеті в Луганську, але через бойові дії в регіоні забрати їх вона не може. За повідомленням Міністерства освіти і науки, дівчина отримала дублікати від Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти.

А дозвонювачка з Новопскова звернулась від імені сина, інваліда дитинства ІІІ групи, студента луганського університету, з проханням посприяти у переведенні його до аналогічного харківського ВНЗ на бюджетну форму навчання. Зворотним зв'язком встановлено, хлопця зараховано до обраного ВНЗ.

Жительку Хмельницького турбувало, що у її сина — студента  ІІІ курсу  Донецького національного технічного університету виникли проблеми з переведенням до вишу в Хмельницькому. З її слів,  нема наказу про зарахування хлопця до ВНЗ у Донецьку. Звернення розглянули фахівці МОН. Вони знайшли необхідні документи та повідомили жінку, що, за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, її сина було офіційно зараховано до складу студентів Донецького національного технічного університету.

Заявниця  з Житомирської області звернулась від імені дочки, яка закінчила І курс донецького ВНЗ. Вона розповіла, що через небезпечні події  на сході України дівчина змушена була змінити місце проживання на Київ, де і планує продовжити освіту. Вона склала академічну різницю і подала документи до Київського політехнічного інституту. Однак процес переведення затягувався. Фахівці вивчили проблему й допомогли дівчині з переведенням.

Отже, держава та місцеві органи управління освітою мають і надалі створювати належні умови, щоб молодь, якій довелося поїхати з дому й покинути альма-матер, змогла на новому місці отримати якісні освітні послуги.

Загалом за період із 5  по 11 січня на урядову «гарячу лінію» надійшло 18 737 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 340 звернень.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua