ОСВІТА

Для школярів і студентів навчання почнеться 1 вересня, але закінчиться раніше 

У зв’язку з проведенням в Україні фіналу Євро-2012 в різних областях продовжують ширитися чутки про те, коли ж саме розпочнеться навчання у закладах освіти. Причому звучать різні дати — 1 або 15 серпня. Втім, у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту запевняють: початок навчального процесу не змістять. І в школах, і в університетах молодь сяде за парти 1 вересня. Тож батьки можуть сміливо планувати літній відпочинок своїх дітей. 

Та завдяки футболу наступний навчальний рік все ж буде коротшим, ніж зазвичай. За словами заступника профільного міністра Бориса Жебровського, «з першого червня житимемо лише футболом, забудемо про книжки та екзамени». Так, урочисте святкування Дня знань 1 вересня в усіх загальноосвітніх школах вже прописане в наказі МОН №436 «Про підготовку до початку 2011/2012 навчального року». А поки що під час літніх канікул освітянам треба багато чого встигнути. Приміром, упродовж червня в дитсадках і школах відбудуться збори педагогічних колективів за участі представників батьківських комітетів. Керівники закладів мають відзвітуватися про виконану за рік роботу, зокрема про витрачання благодійних внесків батьків, спонсорів, та обов’язково оприлюднити такі фінансові звіти на відповідних веб-сайтах. А ще за літні місяці слід «освіжити» класні кімнати, зробити косметичні ремонти.

Випускники закинуть портфелі 3 травня

До 31 серпня цього року в школах мають закінчити набір учнів до перших і десятих класів й ужити заходів для переходу на однозмінний режим роботи. До 25 вересня освітяни також повинні проаналізувати, наскільки діти охоплені дошкільною освітою та максимально долучити п’ятиліток до різних її форм.

Оскільки фінал чемпіонату з футболу Україна прийматиме в червні наступного року, нав?чальний рік закінчиться раніше. «До сьомого червня закінчиться весь навчальний процес, включаючи зовнішнє незалежне оцінювання. Пропозиції по закінченню термінів навчання у зв’язку з проведенням Євро-2012 ми подали на затвердження Кабінету Міністрів», — розповів «УК» директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько. Так, профільне відомство пропонує в наступному навчальному році заняття в 1-8-х і 10-х класах завершити 25 травня 2012 року, в 9-х — 17 травня, в 11-х — 3 травня. Дев’ятикласники здаватимуть державну підсумкову атестацію з 18 по 30 травня, одинадцятикласники — з 4 по 11 травня. Незалежне оцінювання планується провести теж раніше — з 14 травня по 7 червня. Для порівняння: цьогоріч абітурієнти складають тести з 2 по 24 червня.

«Навчальний матеріал доведеться ущільнити, але особливого навантаження учні не відчують, адже всі навчальні плани мають резервні години. Осінні, зимові й весняні канікули коротшими не будуть — разом вони повинні тривати не менше місяця», — пояснює Олег Вікторович.

Дипломи видадуть до 5 червня

«Навчальний рік у вишах теж стартує 1 вересня, — додав директор департаменту вищої освіти Ярослав Болюбаш. — Єдине, в творчих вишах здавна заняття починаються 1 жовтня».

Втім, усім вітчизняним ВНЗ Міносвіти все ж рекомендує «оптимізувати навчальний процес». У листі відомства, адресованому керівникам вищих навчальних закладів I—IV рівнів акредитації, говориться, що незалежно від форм власності ВНЗ рекомендовано установити тривалість першого і другого семестрів по 17 тижнів з обсягом тижневого навантаження у семестрі 30-36 годин.

Екзаменаційну сесію студенти складатимуть з 11 по 31 січня 2012 року (після першого семестру) та з 25 травня по 5 червня (після другого). Зимові канікули триватимуть з 29 грудня цього року по 10 січня наступного, літні — з 6 червня 2012-го. Документи про вищу освіту молоді фахівці отримають до 5 червня.

А от строки проведення вступної кампанії-2012 суттєво не зміняться — наступного літа вона розпочнеться 2 липня (цьогоріч — на день раніше). Також у МОН рекомендують виробничу і навчальну практики здійснювати відповідно до графіка навчального процесу. Проте практики на базі підприємств, установ та організацій, що розташовані в містах, які прийматимуть фінал чемпіонату з футболу (Київ, Львів, Харків та Донецьк), треба перенести на час після 3 липня 2012-го.