СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ. Здійснення заходів із запобігання насильства у сім’ї покладається у межах наданих повноважень на спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань запобігання насильства в сім'ї, відповідні підрозділи органів внутрішніх справ, органи опіки і піклування, спеціалізовані установи для осіб, які вчинили насильство в сім'ї, та осіб, які потерпіли від насильства в сім'ї. А підставами для вжиття заходів з протидії насильству в сім’ї може бути: заява про допомогу жертви такого насильства або члена сім’ї, стосовно якого існує загроза вчинення насильства у сім’ї; висловлене потерпілим від насильства в сім'ї або членом сім’ї, стосовно якого існує загроза вчинення домашнього насильства, бажання на вжиття заходів з протидії насильству в сім’ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто; повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї.

Правоохоронці беруть на профілактичний облік осіб, схильних до таких протиправних дій, проводять роз’яснювально-попереджувальну роботу з ними, відвідують сім’ї, члени яких перебувають на обліку в міліції, інформують членів родин, де є загроза вчинення насильства в сім’ї або де воно було вчинене, про права, заходи і послуги, якими ті можуть скористатися, виносять захисні приписи у випадках, передбачених законодавством, тощо.

З проблем домашнього насильства люди нерідко звертаються на урядову «гарячу лінію».

«Зі стареньких батьків знущається рідний син. Ображає та б’є їх. Родина неодноразово зверталася до міліції. Та роз'яснювальні співбесіди правоохоронців на нього не діють. Як дідусеві й бабусі захиститися?» – бідкалася онука постраждалих із смт Воскресенське Жовтневого району Миколаївщини. Співробітники Жовтневого РВ УМВС України у Миколаївській області за результатами перевірки скарги до порушника вжили попереджувальні заходи адміністративного впливу та винесли захисний припис відповідно до законодавства.

Заявниця з Кривого Рогу Дніпропетровської області турбувалася про племінницю, яка живе у Запоріжжі. Вона розповідала, що колишній чоловік племінниці ніде не працює, часто б’є її, порізав лезом обличчя і руки, погрожував їй вбивством. Керівництво Комунарського райвідділу Запорізького міського управління ГУМВС України в Запорізькій області повідомило родичку заявниці  про відкриття кримінального провадження щодо її колишнього чоловіка та початок досудового розслідування.

Сваряться дорослі – страждають діти. Сімейні конфлікти із взаємними образами, звинуваченнями, погрозами, а надто з бійками руйнують психіку неповнолітніх, призводять до втрати у дітей почуття справедливості та захищеності. Нерідко й самі діти стають жертвами сімейних драм.

Мати-одиначка із м. Соснівка Львівської області, яка виховує неповнолітню дитину, скаржилася, що колишній чоловік постійно знущається з неї та маляти. Перебуваючи у нетверезому стані, б'є її, знищує майно. По захист вона неодноразово зверталася до Сокальського райвідділу міліції. Та сварки і побиття, зі слів жінки, не припиняються. З ГУМВС України у Львівській області повідомили, що у результаті розгляду звернення з громадянином провели профілактичну роз’яснювальну роботу, винесли щодо нього офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки та попередили про можливість притягнення надалі до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Крім того, з приводу спричинених заявниці тілесних ушкоджень відомості внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування.

«Екс-зять – дуже агресивна і жорстока людина. Навіть після розлучення з дочкою він вдається до погроз, псує майно на розпускає руки. Недавно напав на доньку на вулиці. Дістається й дитині. Тож дочці разом з дворічною дитиною довелося переїхати до іншого міста», – розповідала заявниця з із м. Ходорів Жидачівського району Львівщини. Вона повідомляла, що зверталася до райвідділу міліції. Та штрафи за дрібне хуліганство на кривдника не діють. Громадянка перепитувала, чи не можна застосувати більш жорстке покарання, аби людина отямилася та припинила знущатися з колишньої сім’ї. Із ГУМВС України у Львівській області повідомили, що на правопорушника складено адмінпротокол за дрібне хуліганство та направлено до Жидачівського райсуду.

Кожна людина має право на повагу до її гідності і безпечне життя без знущань та страху. Відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» потерпілих від домашнього насильства направляють за їхньою згодою до спеціалізованих установ для жертв насильства в сім’ї, де вони можуть перебувати певний час. Таким людям у притулках можуть надати психологічну, юридичну, медичну та соціальну допомогу. Такі притулки працюють на принципах анонімності, конфіденційності та професіоналізму. 

Загалом за період із 23 лютого по 1 березня на урядову «гарячу лінію» надійшло  29 459 дзвінків, через Інтернет зареєстровано  302 звернення.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, якіперебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»