НОВАЦІЇ 

У кожному районі Миколаївщини створять центри первинної медико-санітарної допомоги
 

Уже 15 років в області успішно діє інститут сімейної медицини. Так, усе населення Вознесенська обслуговується в 5 амбулаторіях  загальної практики з 29 дільницями.  Значну частину послуг переорієнтовано на первинну ланку — лікарів загальної практики — сімейних лікарів.

Рівень і якість надання медичної допомоги у Вознесенську оцінила незалежна міжнародна група експертів у рамках Українсько-Норвезького проекту. Нині 72% всіх медичних послуг у Вознесенську надають сімейні лікарі. При цьому 70% населення позитивно оцінюють якість медичної допомоги: понад 40% — як «добре» і «дуже добре», 63% підтримують перехід до сімейної медицини. Дуже важлива економічна складова цього аналізу. Так, при одному з найнижчих показників кількості госпітальних ліжок у Вознесенську найвищий оборот ліжка та краще співвідношення витрат та якості медичної допомоги.

За такою схемою працюють і в  сільських районах. За словами начальника управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації Світлани Хотіної, реформування медичної галузі в сільській місцевості спрямоване в першу чергу на те, щоб поліпшити первинну медико-санітарну допомогу населенню, а подальший розвиток медицини будувати на засадах загальної практики сімейної медицини. Адже сьогодні багато грошей іде на утримання стаціонарів, які обслуговують тільки 20% населення, водночас більшість громадян (80%) звертається саме до дільничних лікарів.

Тому планується створити центри первинної медико-санітарної допомоги в кожному районі або місті районного значення, які будуть поєднувати фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії та невеликі лікарні. ФАПи, які обслуговують менше 100 осіб, перепрофілюють у медпункти, де проводитимуть планові прийоми сімейні лікарі.

На початку цього року в області затверджено план реформування галузі охорони здоров’я. За цей час здійснено передачу закладів охорони здоров’я територіальним закладам районів, міст. На базі ЦРЛ створено центри первинної медико-санітарної допомоги, реорганізовано 22 ФАПи, 3 сільські лікарські амбулаторії, 2 дільничні лікарні, проведено інвентаризацію закладів для створення 6 госпітальних округів. 

Мережа закладів охорони здоров’я Миколаївської області в районах представлена 19 ЦРЛ, 12 дільничними лікарнями, 102 сільськими амбулаторіями, 437 ФАПами. Велика увага приділяється матеріально-технічній базі в сільській місцевості. Так, торік на утримання сільських лікарських амбулаторій виділено 20,8 млн грн, що на 25 % більше, ніж профінансовано у 2009 році. На утримання ФАПів було виділено 16 млн, що на 23,9 % більше, ніж 2009 р. Загалом фінансування  закладів сільської місцевості забезпечується у повному обсязі.

На жаль, гострою залишається проблема забезпечення сільських лікарень та ФАПів лікарями. Укомплектованість лікувальних закладів області лікарями становить приблизно 72%;  середніми медичними працівниками — 86%. Один із вирішальних моментів — забезпечення медиків житлом. За минулий  рік у містах забезпечено житлом 46 медичних працівників; у сільській місцевості — 14. В управлінні охорони здоров’я як позитивний приклад розв’язання кадрового питання наводять роботу Баштанського, Очаківського та Снігурівського районів, де заздалегідь створено резерв житла для молодих спеціалістів.