ВИМОГИ ЧАСУ?

Мінохорониздоров’я та Міносвіти запроваджують нові правила
проходження  школярами профілактичних оглядів 

Головні  новації до свого минулорічного наказу посадовці Міністерства охорони здоров’я та Міносвіти озвучили на прес-конференції у Києві. Це передовсім те, що кожен учень має обов’язково проходити медичний профілактичний огляд раз на рік. Робитиметься це лише у присутності батьків та ще й виключно в лікувально-профілактичному закладі. Щоправда, таку гірку пігулку спробували дещо підсолодити — медогляд можна пройти будь-коли, у зручний для батьків час. І тільки дітлахи, які вступатимуть до школи, проходитимуть огляд за попередніми нормами.

Посадовці намагалися переконати журналістів, що саме такий підхід зніме напругу у суспільстві. Хоча на думку моїх колег, яким доведеться водити дітей-школярів до поліклініки, все це лише додає незручностей, хоча б з огляду на брак вільного часу серед робочого тижня. До речі, основним медичним працівником буде педіатр, лікар загальної сімейної практики. Він у разі виявлення порушень зору, статури, серцево-судинної, нервової  чи будь-якої іншої системи направлятиме дитину до фахівців вузької ланки. Тільки після цього батьки, отримавши довідку у поліклініці, зможуть особисто передати документ медичному працівникові навчального закладу. Тобто нам дали зрозуміти: головна відповідальність за «документальний» процес формування здоров’я дитини покладається не на лікарів, а на батьків.

Заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА Володимир Загородній наголосив на тому, що такі нововведення, як показала практика, зрозумілі для всіх сторін. Адже з 2010 року за телефонами «гарячої лінії» не було жодного дзвінка щодо питань проходження цієї процедури. «Ми маємо усвідомити — профілактичний огляд є превентивним заходом, який дає змогу зменшити ризики захворювань дітей. Але це не значить, що учень не повинен звертати увагу на свій стан здоров’я протягом року після його проходження», — констатував він, додавши, що тільки в Києві нараховується близько 400 тис. учнів, а тому без систематизації цього процесу якість оглядів не покращиться.

Станом на вчорашній день, медичний огляд пройшли 80% дітлахів України. Ці дані навела заступник директора департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Олена Терещенко. А на запитання журналістів щодо летальних випадків на уроках фізкультури вона сказала, що йдеться про різні речі. Під час медичного огляду не можна передбачити, чи матиме учень проблеми з серцем протягом року. Тому саме батьки повинні слідкувати за здоров’ям своїх чад.

А говорячи про те, що нині лише 27% батьків усвідомлюють необхідність проходження медичних оглядів дітьми, вона озвучила сумну статистику захворювань учнів під час навчального періоду у школі: на першому місці захворювання нервової системи та психіки. При цьому хочеться запитати: а чи здатен хтось буде оцінити психічне здоров’я батьків, які у переповнених коридорах дитячих поліклінік годинами, а то й днями чекатимуть можливості потрапити до лікаря?

Згадаємо старі добрі часи, коли лікарі навідувалися до шкіл, щоб провести профогляд. Принаймні для дітей це було дуже зручно — без відриву від навчання за півгодини проходити якісне обстеження. Лише у разі виявлення порушень здоров’я батьків викликали до школи та рекомендували звернутися до поліклініки. До речі, саме в той час, коли подібна практика перестала існувати, в нашій державі почали траплятися смертельні випадки на уроках фізкультури. Тож хочеться задатися риторичним запитанням: а навіщо було все добре нівечити, щоб згодом видумувати новий велосипед? На якому, здається, далеко не поїдеш.