ОПИТУВАННЯ

Річ не в матеріальних благах, а в щирості почуттів

Які бувають проблеми у підлітків? Ледь не риторичне запитання. Нинішнє молоде покоління забезпечене абсолютно всім, чим потрібно, і часом навіть не потрібно: айфони, айпади тощо. Але ж ні: сама молодь визнає, що життя її не таке легке й чудесне, яким може видатись на перший погляд. Причому, за словами підлітків, проблема не в конкретних матеріальних благах, а в нестачі справжніх, щирих почуттів, людських взаємин. Це випливає із соціологічного опитування, проведеного мною.

На запитання «Чого не вистачає, на ваш погляд, сучасній молоді?» із 40 респондентів 45% найтиповіших її представників (може, трохи жартома) відповіли: «Розуму!» Ще 15% певні, що життя в них і так чудове, більше їм нічого не потрібно. Стільки само молодих людей вагалися з відповіддю. У решти виникали найрізноманітніші варіанти: брак інтересу до життя, працелюбності, культури, вільного часу, уваги, спілкування, розуміння, відвертості та вірності — і це далеко не весь перелік.

Що ж, поміркуймо. Більшість підлітків упевнено стверджує, що їм бракує розуму. Але тут доведеться лише чекати. Розум прийде з роками та досвідом. А як щодо вірності, щирості, відданості, спілкування? Як на мене, багато тут залежить від нас самих.

На жаль, останнім часом живе спілкування зникає, переходить у віртуальне. Або якщо воно і є, то перетворюється на походи по клубах — тусовки, що закінчуються дружною пиятикою та милими фото із незнайомими людьми, які за один вечір стали близькими завдяки магічній дії алкоголю. А вранці від «спілкування» й «дружби» залишається тільки головний біль та неприємний присмак у роті. Хтось називає це нездоровим способом життя, а прихильники клубного дозвілля на все мають відповідь: «Це моє життя!» Або: «Молодість коротка, задурно витрачати її лише на навчання». І, мабуть, немає у світі аргументів, які переконали б їх у протилежному. Та й чи варто це робити?

Та головне, що виявило моє опитування, — абсолютно впевнено жоден із респондентів не може чітко визначити, чого саме йому бракує, хоч майже кожен певний, що життя його не ідеальне. Мабуть, основна проблема української молоді — відсутність будь-якої мотивації в житті. Немає нічого, що забезпечувало б фізичний та духовний розвиток, давало стимул до культурного росту, виховання, а вже звідси — брак спілкування, вірності, щирих стосунків.

Я зрозуміла й таке: життя будь-якого підлітка має три складові — він сам, батьки та друзі. Тому було б дуже добре, аби батьки приділяли якомога більше часу та уваги синам і дочкам. Для підлітка це інколи дуже важливо. А ще я дійшла висновку, що молода людина обирає сама — жити справжнім повним яскравим життям, із вірними друзями та люблячими батьками, які завжди зрозуміють, приділять тобі  вільний час, поділяться радощами. Або приректи себе на сіру буденність, без тепла рідних, дружнього плеча. На життя, від якого дедалі частіше хочеться втекти у віртуальну реальність. Кожен обирає сам.