Агропромисловий комплекс — невід’ємна складова  загальноекономічної системи країни. Останнім часом неабияку стурбованість вітчизняних молочарів викликало стрімке зниження закупівельних цін на молоко та молочну продукцію, а відтак  — зниження рентабельності виробництва. Ситуація погіршується й через те, що збільшуються витрати на техніку, корми, натомість зростає вартість ветеринарного обслуговування та препаратів. 

За підрахунками Українського клубу аграрного бізнесу, внаслідок зниження закупівельних цін на молоко дохід українських виробників від реалізації молока скоротився за місяць на 150 мільйонів гривень.

Молоко від українських виробників має підкорити європейські ринки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

На думку фахівців, через те, що на вітчизняному ринку молока значну частину займає продукція, вироблена в приватних господарствах, які опинилися чи не в найскрутнішому становищі, може не лише знизитись рентабельність, а й скоротитися дійне поголів’я. А на його відновлення знадобляться роки.

Не краща ситуація і в переробників. Окрім внутрішньоекономічних складнощів, загрози закриття російського ринку, українським переробникам доведеться переорієнтовувати свою продукцію на інші експортні напрями.

Про збереження закупівельних цін на молоко та необхідність захисту вітчизняного ринку від імпорту молока і молочної продукції йдеться у зверненнях людей, які дзвонять на урядову телефонну «гарячу лінію». Зокрема телефонують з Миколаївської, Хмельницької, Полтавської та Житомирської областей.

З початку 2014 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 998 звернень з аграрних питань. Більшість з них стосувалося виплати спеціальної бюджетної дотації сільгоспвиробникам, зокрема й за поставлене молоко.

Мешканець Ульянівського району Кіровоградщини просить втримати закупівельні ціни. Заявник повідомив, що в березні закупівельна ціна на молоко становила 2,60 гривні за літр, з початку квітня  ціну знижено до 2,40 гривні за літр, а наприкінці  квітня — до 2,20 гривень. За результатами розгляду звернення департамент агропромислового розвитку Кіровоградської облдержадміністрації повідомив, що звернувся до Кіровоградського територіального відділення Антимонопольного комітету України із клопотанням вжити відповідних заходів щодо утримання молокопереробних підприємств від необгрунтованого зниження закупівельних цін на молоко та недопущення тиску на його постачальників. Крім того, щоб врегулювати цінову ситуацію на молочному ринку, облдержадміністрація звернулася до міністра аграрної політики та продовольства Ігоря Швайки з проханням ініціювати перед Кабміном прийняття постанови щодо встановлення мінімально допустимого рівня закупівельних цін на молоко та молочну сировину на 2014 рік.

А задля забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку молока та молочних продуктів 15 травня 2014 року було підписано Меморандум про узгодження дій між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Спілкою молочних підприємств. З метою стабілізації цінової ситуації на ринку молока у Мінагрополітики України створено робочу групу з розробки та вдосконалення законодавства та інших нормативних актів, які регулюють молочну галузь України.

Загалом за період з 9 червня по 15 червня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 22 556 дзвінків, через Інтернет отримано 306 звернень.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua