«Верховна Рада ухвалила Закон «Про очищення влади». Глава держави документ підписав. Ми очікуємо на публікацію цього закону Адміністрацією Президента. Згідно з ним у країні має пройти повне очищення всієї вертикалі влади, починаючи з виконавчої влади, правоохоронної системи, служби безпеки, прокуратури, судів і закінчуючи новим порядком призначення на керівні посади за особливою процедурою перевірки, звірки майнового стану і всіх біографічних даних претендентів», — такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк задав тон засіданню, присвяченому цій актуальній темі. Запорукою реальних змін у країні, переконаний глава уряду, є якість і некорумпованість державної влади. Згідно з законом, ключовим органом у проведенні процесів очищення є Міністерство юстиції. Його керівник Павло Петренко, взявши слово в ході засідання, розповів, що на перевірку всього державного апарату нашої країни доведеться витратити два-три роки. Розпочнуть люструвати спершу центр, потім — обласні органи державної виконавчої влади.

А вже у рамках третього етапу очищення — місцеві та районні структури.

Виступ міністра логічно завершив інформаційний відеоролик, який незабаром винесуть на огляд широкого загалу. В ньому урядовці протягом близько трьох хвилин ознайомлювалися з кроками, які реалізовуватимуться на практиці.

Низка проблем у країні має відношення саме до системи держуправління та до осіб, які безпосередньо були присутні в системі влади. «Те, що відбулося на Майдані через Революцію гідності викрило весь той жахливий нарив, який накопичувався десятки років. Це несправедливість, тотальна корупція, зловживання владою, використання державної влади з однією метою: вкрасти та збагатитися», — наголосив він.

Народ скаже, мов зав’яже. Фото Укрiнформу

Для нього не новина, що цей закон викликає різну реакцію в експертному середовищі. Однак його ухвалення, імплементацію і виконання Прем’єр вважає великим плюсом для долі нашої країни: «Це ключова частина нової якості української влади».

Перше його доручення отримав Павло Петренко, який має створити при Міністерстві юстиції департамент з питань виконання закону про очищення влади. «Тому що період для виконання закону буде доволі тривалим», — пояснив глава уряду. Державна фіскальна служба перевірятиме доходи і витрати державних посадових осіб вже після створення окремого департаменту з моніторингу й перевірки декларацій і з’ясування майнового стану високопосадовців.

Зі свого боку уряд ухвалив постанову щодо порядку проведення перевірок, під дію проведення яких, до речі, підпадають слідчі, прокурори, судді, одне слово, категорії різного роду службовців, які мають «нехорошу репутацію серед українських громадян».

Арсеній Яценюк також очікує на можливі заперечення, мовляв, наразі країні бракує фахових і підготовлених осіб. На це він приготував однозначну відповідь: «У нас вистачає молоді розумної, освіченої, чесної і чистої».

Зважаючи на це, він доручив Національному агентству з питань державної служби та профільним міністерствам оголошувати публічні конкурси на залучення молодих фахівців для роботи на державній службі. За приклад глава уряду навів проведений відкритий конкурс на посади заступників міністрів з питань європейської інтеграції. «Треба дати можливість молоді робити зміни в нашій великій країні», — укотре повторився Прем’єр.

Він також висловив сподівання, що після 26 жовтня в країні відбудеться очищення парламенту. Арсеній Яценюк лише сподівається, бо зважає на бажання «осіб із сумнівною репутацією» потрапити до Верховної Ради, оскільки закон про очищення влади не поширюється на виборчі посади. «Зрозуміло, що вони шукатимуть притулок у стінах парламенту та прикриватимуться значками народних депутатів України», — висловив думку Прем’єр.

За його словами, саме ця категорія нечесних посадовців розграбувала державу, спричинила нехай навіть в опосередкований спосіб кровопролиття в країні та підтримувала сепаратистів і терористів. «Вони крали і знущалися, а зараз шукають підтримки українців. А точніше, шукають для себе місця, де б можна було сховатися», — обурено висловився Арсеній Яценюк.

Однак запобігти проблемі може політична воля керівництва держави та мудрість наших співвітчизників у процесі волевиявлення на парламентських виборах.

«Уряд започатковує виконання закону про очищення влади. Нова якість системи державного управління, звільнення всіх тих корумпованих осіб, які винні за біди, що виникли в країні. Вони їх створили — нам розхльобувати. Нічого, в нас вистачить і сил, і розуму, і впевненості, щоб пройти ці складні випробування, сформувати нову якість влади», — запевнив він.

Окремо Прем’єр пообіцяв, що після набуття чинності згаданого закону уряд невідкладно ухвалить персональні кадрові рішення. Нині на столі Прем’єра вже ціла купа заяв на звільнення за власним бажанням.