Усі хочуть жити в комфортних умовах. І в своєму помешканні, і в спільному домі — населеному пункті. Та якщо у власній домівці кожен наводить лад сам, то про впорядкування міст чи сіл має дбати місцева влада. Наше законодавство спрямоване на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини, і визначає засади благоустрою населених пунктів.

Та не всі й не скрізь дотримуються цих норм. Про це свідчить кількість звернень на урядову телефонну «гарячу лінію» щодо поліпшення благоустрою населених пунктів. З початку року фахівці Урядового контактного центру прийняли уже таких 5258 звернень. У багатьох із них ідеться про обслуговування та ремонт об’єктів загального користування, про незаконну забудову, впорядкування дитячих майданчиків, облаштування та ремонт свердловин, бюветів і громадських колодязів тощо.

Високохудожні вуличні малюнки радують око. Низькопробні ж доведеться зафарбовувати. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Як повідомляють фахівці Урядового контактного центру, традиційно актуальні питання ремонту доріг у межах населених пунктів (652 звернення), встановлення обмежувачів швидкості, попереджувальних знаків на небезпечних транспортних ділянках, монтаж нових та ремонт світлофорів, які не працюють (259 звернень). Найбільше телефонували жителі Львівщини, Київщини, Одещини, а також міст Києва та Кривого Рогу.

Громадян турбує і стан та зовнішній вигляд будівель. У 429 зверненнях вони просять впорядкувати фасади, вжити заходів, спрямованих на дотримання містобудівного законодавства.

Як відомо, за технічний стан та зовнішній вигляд багатоповерхівок відповідають комунальники. Проте багато залежить і від культури самих жителів. Наприклад, з’явилася своєрідна мода на стрит-арт. Але якщо одні малюнки на фасадах тільки прикрашають будівлі, то інші «художества» мають таку якість (та й зміст), що потребують негайного знищення. Нині вуличних художників побільшало, тож зросла й потреба у витратах на ліквідацію графіті. Однак на це потрібно, за словами працівників ЖЕКів, мінімум 100 гривень на кожен квадратний метр, а таких грошей у них немає. До речі, у європейських країнах так випробовувати свій мистецький хист дозволено лише у спеціально відведених місцях. Інакше доведеться заплатити не менш як 200 євро штрафу.

Псує архітектуру населених пунктів, створює незручності для громадян і самочинне будівництво.

Заявниця із Запоріжжя скаржилася на незаконне зведення гаража на межі між приватними ділянками і просила перевірити, чи є дозволи на будівництво на прибудинковій території та чи дотримано нормативно-будівельних стандартів.

Інспекція державного архітектурного контролю у Запорізькій області поінформувала, що перевірка встановила порушення вимог законодавства про регулювання містобудівної діяльності. Порушника притягнуто до адміністративної відповідальності та видано припис щодо приведення об’єкта будівництва до первісного стану.

У 285 зверненнях люди просили посприяти у відновленні зовнішнього освітлення вулиць. Зокрема пенсіонерка, інвалід ІІ групи з міста Кам’янка Чернівецької області, зателефонувавши, повідомила, що вулиці Ольги Кобилянської та Назарія Яремчука освітлюються тільки у святкові дні. Нині райдержадміністрація виправила ситуацію, прохання жінки задоволене.

Загалом за період з 23 червня по 29 червня  на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 22536 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 339 звернень.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua