Прикро усвідомлювати, що кожного дня люди з інвалідністю зустрічаються з безліччю проблем, яких немає у здорових. Громадяни  з обмеженими фізичними можливостями телефонують на урядову телефонну «гарячу лінію», сподіваючись на швидке реагування та розв’язання проблем.

Упродовж  січня—березня  2014 року (станом на 30 березня 2014-го)  2352 заявники скористалися цією можливістю, аби отримати різні види соціальної допомоги, що передбачені законодавством. Зокрема соціальної допомоги інвалідам I, II та III  груп.

За гостротою звернень, що надійшли на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет, — отримання пільг, соціальні виплати та працевлаштування.

Попри те, що право інвалідів на працю закріплено законами «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та «Про зайнятість населення», аналіз звернень свідчить, що проблема працевлаштування інвалідів для нашої країни нагальна і потребує нових, дієвих рішень.

З початку року від громадян, які мають інвалідність, надійшло 42 звернення, що стосувалися зайнятості та безробіття. Найактивнішими були жителі  Києва, Донецької, Луганської та Львівської областей. Основні вимоги, з якими звертаються громадяни, — дотримання норм закону щодо створення роботодавцями спеціальних робочих місць для інвалідів, сприяння працевлаштуванню з урахуванням обмежених фізичних можливостей. Крім того, наших співвітчизників цікавив порядок влаштування на роботу до УТОС. А також працевлаштування у разі ліквідації підприємства, спрощення механізму подання документів для реєстрації у службі зайнятості.

Так, інвалід ІІ групи з Макіївки Донецької області звернувся на урядову телефонну «гарячу лінію» з проханням допомогти знайти роботу.   Макіївський міський центр зайнятості посприяв у вирішенні питання.

А от донеччанці  — інвалідові ІІІ групи в Кіровському районному центрі зайнятості у зв’язку з браком підходящої роботи надали статус безробітної і відповідні соціальні послуги згідно з чинним  законодавством.

Більшості інвалідів доступні будь-які види фахової, інтелектуальної роботи. Однак зазвичай отримати вакансію їм складно. Переважно пропонують роботу невисокої кваліфікації (кур’єри, розповсюджувачі листівок) і доволі скромну зар?плату.

Разом з тим, серед інвалідів є фахівці, здатні виконувати роботу на рівні звичайних співгромадян.

Заявниця (інвалід ІІ групи) з Єнакієвого Донецької області, яка працює на посаді двірника в одному з комунальних підприємств, у своєму зверненні  просить допомогти  працевлаштуватися вихователем дошкільного навчального закладу або техніком електрозв’язку. Нині нею опікується Донецький обласний  центр зайнятості.

У період з 24 по 30  березня 2014 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшов 20 391 дзвінок, а також 220 громадян звернулися через Інтернет. 

Гідно оплачувана творча робота надихає. Фото Володимира ЗAЇКИ

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309 цілодобово. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua