Нині в державі реалізується кілька програм здешевлення цін на будівництво, придбання житла для громадян, зокрема молодих сімей, із застосуванням механізму пільгового іпотечного кредитування.

Утім, реалізація держпрограми здешевлення іпотечного кредитування, яка й без того повільно просувалася, тепер ще більш уповільнилася через складну економічну й політичну ситуацію в країні. Тому реальне вирішення квартирного питання українців відтерміновується на невизначену перспективу.

Однак виникли проблеми й у тих, хто встиг укласти договори. Практично з лютого цього року гроші громадян «зависли» в проблемних фінустановах. Складна ситуація й із державними зобов’язаннями за договорами. Та ще й забудовники через недотримання умов договорів погрожують продати квадратні метри пільговиків іншим покупцям.

Як інформують фахівці Урядового контактного центру, упродовж січня — травня 2014 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 156 звернень щодо цієї теми. Майже кожен четвертий звертався з проблемою фінансування згідно з умовами укладених договорів.

Так, заявник з міста Хуст Закарпатської області, який представляє юридичні інтереси батька чотирьох дітей-сиріт, повідомив, що його клієнт наприкінці минулого року придбав будинок сімейного типу за програмою «Власний дім». Однак, за його словами, Державна казначейська служба у місті Хуст не перерахувала кошти на оплату будинку. Після розгляду звернення ГУДКСУ у Закарпатській області виконано всі платіжні доручення згідно з умовами кредитування.

Киянка ж, яка оформила кредитний договір в Іпотечному центрі столиці та Київської області у Державній спеціалізованій фінансовій установі «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», скаржилася на невиплату відсоткової компенсації відповідно до договору. Фінансовий департамент Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства поінформував, що кошти для часткового покриття витрат стосовно сплати відсотків за іпотечними кредитами перебувають на рахунку у головному управлінні Державної казначейської служби. Їх перерахують позичальниці після затвердження паспорту бюджетної програми на 2014 рік.

Чи ж є перспективи кардинально змінити ситуацію щодо фінансування житлових програм?

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов під час візиту до Урядового контактного центру пояснив, що міністерство ініціювало закладення в держбюджет грошей під реалізацію програм за раніше укладеними договорами, відповідно до яких громадянам надається держпідтримка. Кабмін передбачив 10,1 мільйона гривень на програму доступного житла, згідно з якою громадянам надається держпідтримка — 30% нормативної вартості житла. Тобто найближчим часом, після узгодження з бюджетним комітетом, буде розпочато фінансування всіх підписаних договорів, які стосуються програми «Доступне житло». Усі зобов’язання, які взяла на себе держава, будуть виконані.

Загалом за період з 2 по 8 червня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 22 229 дзвінків, через Інтернет отримано — 291 звернення.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центруwww.ukc.gov.ua