Прошу вас надати роз’яснення з такого питання. Батьки за часів СРСР отримали трикімнатну квартиру. Коли син одружився, прописали невістку, яка згодом взяла участь у приватизації житла. Після розлучення невістка вимагає сплатити їй кошти за частку у квартирі. Чи має вона на це право?

О. ВОЛЬХОВИК, м. Дніпропетровськ 

Консультує Оксана ТИМОЩУК,
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»

— Якщо квартира була приватизована, то співвласниками квартири є всі ті, хто був прописаний у квартирі до приватизації. Відповідно до ст. 358 Цивільного кодексу України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою. Співвласники мають однакові права володіння, користування, а інколи і розпорядження цим майном, без визначення частки майна кожного зі співвласників. З огляду на вищевикладене, невістка має всі законні підстави для отримання коштів за її частку.

Як примусити працювати виконавчу службу?

Як мені діяти і куди звертатися, якщо не виконуються рішення суду державними органами влади? Я інвалід війни, суд виніс рішення щодо недоплати мені разової допомоги до 1 Травня минулого року, але гроші я так і не отримав.

Олександр, м. Київ

— Якщо відповідач (боржник) добровільно не виконує рішення суду, яке набрало законної сили або підлягає негайному виконанню, його може бути звернено до примусового виконання. Для цього вам потрібно звернутися до суду, де перебуває справа, із заявою про видачу виконавчого листа для примусового виконання рішення. Ви повинні надати цей лист до державної виконавчої служби разом із заявою про відкриття виконавчого провадження.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua