Внаслідок окупації Російською Федерацією АР Крим та м. Севастополя, воєнної агресії Росії на території Луганщини і Донеччини, концентрації російських збройних сил поблизу державного кордону України його перетин, посилення прикордонного контролю на діючих в цьому регіоні пунктах пропуску є питанням національної безпеки країни. З 16 березня перетинати цю ділянку кордону можна тільки через міжнародні пункти пропуску, підконтрольні українській владі.

Питання, пов’язані із пропускним режимом до/із зони АТО, регулюються Тимчасовим порядком здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей (далі — тимчасовий порядок), затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру СБУ (керівника АТО на території Луганщини і Донеччини) від 27. 01. 2015 р. Видають дозволи на перевезення вантажу (товарів) до або з неконтрольованої території згідно з розділом 8 тимчасового порядку. Ознайомитися з ним можна, наприклад, на сайті Державної фіскальної служби України (ДФС).

Громадяни України телефонують на урядову «гарячу лінію» щодо перетину державного кордону, зокрема в пунктах пропуску в південно-східних областях. Заявника з м. Ровеньки на Луганщині, який у березні в’їхав через недіючий пункт пропуску Ізварине, оштрафували на прикордонному пункті пропуску Мілове у зв’язку з незаконним перетином кордону України. Чоловік просив роз’яснити, чи має він сплачувати штраф, якщо на час його виїзду із зони бойових дій не мав змоги їхати через діючий пропускний пункт.

Адміністрація Держприкордонслужби поінформувала, що хоч такі правопорушення вимушені, вчинені під впливом обставин, документування їх — не право, а обов’язок служби. Відповідно до встановлених норм, складений щодо заявника протокол спрямовано для розгляду до Сватівського районного суду, який здійснює контроль за правильним i своєчасним виконанням постанови про накладення адмінстягнення. Щоб отримати інформацію про результати розгляду справи, заявникові рекомендовано звернутися до цього суду.

Заявниця з м. Сєверодонецька займається приватними пасажирськими перевезеннями за маршрутом Сєверодонецьк — Валуйки (Бєлгородська область, РФ). Нині пункт пропуску Дьоміно-Олександрівка закрито. Жінка просила роз’яснити, через який пункт пропуску вона може їздити, які документи повинна мати. Адміністрація Держприкордонслужби повідомила, що пункт пропуску Дьоміно-Олександрівка закрито на підставі урядового розпорядження від 18 лютого 2015 року № 106-р. Найближчі міжнародні пункти пропуску на Луганщині для автомобільного сполучення — Танюшівка — Ровеньки та Просяне —Бугайовка. Перелік документів, необхідних громадянам україни для перетину держкордону з РФ, визначено угодою між урядом України i урядом РФ про безвізові поїздки громадян від 16 січня 1997 року.

Приватний підприємець з м. Докучаєвська Донеччини виготовляє пам’ятники з граніту, який отримує із Житомира. Через бойові дії на Луганщині та Донеччині не може ввезти матеріали. Він просив роз’яснити, що потрібно для митного контролю та митного оформлення товару для перетину адмінкордону. Податківці пояснюють, що громадянин (власник або уповноважена ним особа), яка має намір ввезти або вивезти вантаж (товар) до/з тимчасово неконтрольованих територій, має звернутися із заявою до ДФСУ за місцем реєстрації як платник податків. У своїх діях він повинен керуватися додатками 5, 6 тимчасового порядку. 

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. 
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.
Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua