Забезпечення найнеобхіднішими медпрепаратами пільгових категорій людей законодавчо визначено постановою Кабміну в 1998 році. Проте й дотепер в Україні, на жаль, не створена надійна система з максимально прозорими механізмами. 

Державні закупівлі та планомірне постачання населенню якісних лікарських препаратів, виробів медичного призначення, закуплених за кошти державного бюджету, нині провалені через бездіяльність чиновників. Ситуація погіршується й тим, що анексія Криму та бойові дії в районах проведення АТО впливають на безперервність програм лікування хворих, ефективність профілактичних заходів, епідемічну ситуацію в державі загалом.

Тисячі хворих на тяжкі недуги людей фактично опинилися сам на сам з бідою. Вони обурені — нині МОЗ закупило лише 6% необхідних ліків. А отже, шанс на життя стає дедалі критичнішим.

За інформацією управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову телефонну «гарячу лінію» з січня цього року надійшло близько трьох тисяч звернень з питань надання пільг на ліки, переважно від громадян, які проживають у Києві, Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Одеській та Луганській областях. Люди обурені, що підтримка держави майже припинилася, ліків не вистачає. Водночас ціни на них зростають, а обіг фальсифікованих та незаконно ввезених препаратів збільшується.

Так, з проханням забезпечити препаратами інсуліну матір, яка страждає на цукровий діабет, звернулася жителька Кривого Рогу, що на Дніпропетровщині. Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації повідомив, що після огляду лікарем-ендокринологом жінці призначили лікування й зарахували до реєстру хворих на цукровий діабет. Пізніше донька повідомила, що результатом задоволена.

А львів’янка просила допомогти забезпечити пільговим препаратом адваграф дочку, якій у 2007 році трансплантували нирку. Департамент охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації поінформував, що на час звернення заявниці залишки адваграфу були вичерпані. Однак уже проведено процедуру тендерних торгів. Угода на закупівлю препарату перебуває на затвердженні у Державному казначействі. Найближчим часом ліки надійдуть до Львівської обласної клінічної лікарні й будуть передані до Жидачівської ЦРЛ, куди їм треба звернутися. Згодом заявниця від часу зворотного зв’язку підтвердила, що препарат отримала.

ВІЛ-інфікована жінка з Бердянська Запорізької області просила забезпечити її препаратами алувія та вірокомб, адже існує загроза її життю. Департамент охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації повідомив, що заявницю оглянув місцевий лікар-інфекціоніст. Їй надали необхідні ліки й пояснили, як саме вона їх отримуватиме надалі.

Та навіть нетривале зволікання з регулярною терапією зводить нанівець усе попереднє лікування. Але МОЗ стверджує: постачання в регіони якісних протитуберкульозних та антиретровірусних препаратів налагоджується. Серед напрямів, за якими укладено договори, — доросла онкологія, дитяча гемофілія, ліки та вироби для трансплантації, ліки за програмами з репродуктивного здоров’я, ДЦП, вакцини тощо. Тож сподіваємось, що до кінця року люди отримають необхідні медикаменти.

Та, як відомо, хвороба не чекає. Щоб прискорити закупівлю ліків, люди радять проводити прямі перемовини з фармацевтичними виробниками і пропонують альтернативні процедури закупівлі, скажімо, через ДСНС.

Загалом за період з 20 по 26 жовтня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 26598 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 290 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua