У вас ще немає висотки у дворі? Замість дитячого майданчика, скверика, улюблених з юності лип-тополь-кленів? Буде! Принаймні — у киян, яким подібні «радощі» передбачає «новий» Генеральний план-2025.

Чому «новий» у лапках? Бо ідею створення та ухвалення такого плану пробивали ще таваріщі Черновецький і Попов — попередники нинішнього столичного міського голови і одночасно глави Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка.

Київ має Генеральний план, чинний до 2020 року. Чим же він не влаштовував «молоду команду» Черновецького, «досвідчену» команду Попова? А тим, що у чинний план на догоду забудовникам було внесено (абсолютно незаконно) чимало змін, які й призвели до скорочення зеленої зони столиці на третину. А також до скандалів навколо новобудов, до різких заяв від ЮНЕСКО з приводу небезпек для об’єктів світової культурної спадщини, до спотворення київських краєвидів…

Щоб ці всі «фокуси» приховати, узаконити, щоб і далі жуки-спекулянти могли будувати що хочуть і де хочуть, і було задумано Генплан-2025. Ця ахінея (інакше назвати її не можу) не тільки в рази погіршить умови проживання у Києві, а й позбавить столичний бюджет десятків мільярдів гривень — через втрату платежів за землю.

Найсумніше у цій історії те, що й нова Київрада у своїй більшості теж прагне ухвалити «новий» ГП-2025. Ігноруючи вимоги чинного порядку інформування громадськості, 27 жовтня 2014 року провели архітектурно-містобудівну раду, на якій розглядався ГП-2025. «Цей важливий захід відбувся наступного дня після позачергових парламентських виборів, що можна кваліфікувати як бажання скористатися ситуацією післявиборного процесу в країні, в якому були задіяні громадські активісти та представники ЗМІ, тому й не мали змоги взяти участь у тій нараді. Жодної інформації на веб-сторінці Мінрегіону та КМДА про проведення засідання не було. І це при тому, що Мінрегіон мусив за 20 днів до проведення архітектурно-містобудівної ради письмово повідомити про дату і місце такого розгляду й забезпечити можливість ознайомлення з документом, який планувалося розглядати, а також із порядком денним. Непокоїть те, що депутати міської ради Києва та громадські активісти про проведення архітектурно-містобудівної ради дізналися випадково з мережі «Фейсбук», а не із сайту Мінрегіону або КМДА, як того вимагає чинне законодавство», — зазначено у відкритому листі громадськості до Президента та Прем’єр-міністра України.

Автостоянки теж знищуються в перебігу «дикої» забудови міст. Фото Володимира ЗAЇКИ

На недавній прес-конференції головний експерт «по Києву» Реанімаційного пакета реформ Леся Шевченко зауважила, що 4 листопада 2014 року в Київраді обговорювали проект бюджету столиці на 2015 рік: «Прогнози надходжень коштів у бюджет Києва на наступний рік невтішні. Вражає також ставлення нової влади до думки громадськості в частині пропозицій щодо поповнення бюджету. Ми стали свідками спроби депутатів та посадовців КМДА легалізувати землеустрій в інтересах забудовників та зменшити надходження у міський бюджет від оренди (продажу) землі та пайових внесків. Це планується здійснити за допомогою прийняття Генплану-2025».

На думку директора фундації «Відкрите суспільство» Івана Сікори, бюджетна політика міської влади вкрай непрофесійна. Над містом навис технічній дефолт: на кінець 2014 року боргові зобов’язання дорівнюватимуть майже 100% запланованих доходів на 2015 рік від загального та спеціального фондів бюджету і становитимуть 13,6 мільярда гривень.

На думку Івана Сікори, дефіцит міського бюджету дуже легко подолати. Потрібно лише «закрити» всі корупційні схеми. Сам Віталій Кличко у своїх передвиборних агітках заявляв, що через такі схеми місто втрачає 50 мільярдів гривень (його попередник Попов називав навіть суму 75 мільярдів). Зокрема, йдеться про 1342 юридичні особи, які досі не уклали договорів про користування вже «осідланими» ними по факту земельними ділянками. Відповідно жодних платежів місто за цю землю не отримує.

А до чого тут Генплан? До того, що ГП-2025 узаконить і передання цієї тисячі з величезним лишком ділянок на невигідних для міста умовах. До того, що землі виробничого та інших «важких» типів буде згідно з цим планом переведено у землі житлової забудови, які оподатковують за ставкою 0,1%, тоді як землі інших категорій мають ставку 3—12%.

Прийшовши до влади, забудовники хочуть «оптом» легалізувати декілька сотень ділянок, що відвели з грубими порушеннями чинного Генплану-2020 та законодавства. Член Української академії архітектури Віктор Глеба вважає, що лише на земельній ділянці ТОВ «Біонік Ленд» в Біличанському лісі кияни втратили 1 мільярд гривень (це навіть за умови оцінки за найнижчими цінами як землі під житлову забудову), «подарувавши» 147 га під забудову житла комерсантам. Щоправда, суд вирішив землю, на якій колись були артилерійські склади, під забудову не віддавати. Але й Києву вона не дісталася, бо повернулася у власність Міноборони.

На думку Глеби, розробники Генплану-2025 займаються фальсифікаціями та маніпуляціями в інтересах крупних забудовників. «Перефарбовування» (землю на ГП позначають різними кольорами залежно від її призначення. — О.Л.) упродовж 2011—2014 років графічних матеріалів, зміна цільового призначення земель та функцій територій мають ознаки корупційних дій головного архітектора столиці, який маніпулює генпланами». Депутати мають визначати стратегії столичного «життя по-новому, а не відводити на кожній сесії Київради сотні земельних ділянок для сумнівних користувачів». До проведення громадської експертизи Генплану-2025 та інвентаризації виконання чинного Генплану-2020 необхідно накласти мораторій на рішення Київради стосовно зміни цільового призначення рекреаційних, промислових і військових територій, заборонити зміну цільового призначення та видів використання цих земель під житлову забудову. Засідання земельної комісії має бути публічним.