Студентські роки пролетіли, наче одна мить — така світла, бурхлива і неповторна… Ця щаслива пора назавжди закарбується в серці кожного випускника, який міцно притискає омріяний диплом до студентської мантії. Цього року документ про закінчення найстарішого університету — Києво-Могилянської академії отримали 688 спудеїв.

Урочисту 21-шу конвокацію — церемонію закінчення навчального року, яка відбулася в День Конституції України, відвідав глава держави Петро Порошенко. Вітаючи студентів, Президент зазначив: «Сьогодні ви робите впевнений крок у майбутнє, переступаєте ту невидиму межу, яка відділяє дитинство та юність від дорослого життя». І хоч випускники університету отримують дипломи у складний для нашої країни час, обіцяють докласти всіх зусиль у розбудові незалежної держави з європейськими перспективами.

Університет довів, що і в поважному 400-річному віці можна бути лідером в інноваціях. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Символічно, що випуск у Могилянці збігся саме з Днем Конституції. Тож Президент значну частину свого виступу приділив Основному Закону держави, зазначивши, що однією з найвагоміших змін стане  децентралізація влади. «Свідомо і добровільно погоджуюся віддати на рівень громад значний обсяг повноважень і фінансових ресурсів, якими нині розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль. За Президентом і префектами залишаються лише контрольні функції», — запевнив Петро Олексійович. Однак децентралізація не повинна означати послаблення влади в питаннях оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, а головне — не має нічого спільного з федералізацією, наголосив Президент й анонсував зміни: скасування депутатської та суддівської недоторканності, а також реформування судової системи.

До речі, за словами президента Києво-Могилянської академії Андрія Мелешевича, університет бере активну участь у роботі над Основним Законом, оскільки у складі Конституційної комісії України працюють дев’ятеро могилянців. Тож Петро Порошенко підкреслив вагомий внесок відродженого університету в історію нашої держави і привітав усіх присутніх із 400-річчям його заснування — такий почесний ювілей академія відзначатиме 15 жовтня цього року.

«Ви довели, що навіть у поважному 400-річному віці можна бути лідером в інноваціях, які нам конче потрібні для успішного реформування, модернізації, реалізації європейського вибору та вестернізації України, — зазначив глава держави. — Якщо з ваших стін вийшло стільки гетьманів, отже рано чи пізно випускник чи випускниця Києво-Могилянки стане Президентом України».

Воістину відроджений університет став джерелом знань для багатьох видатних постатей не лише України, а й світу. Зокрема, в цих історичних стінах навчалися автор першої у світі Конституції гетьман Пилип Орлик, відомий вчений Михайло Ломоносов, засновник української класичної філософії Григорій Сковорода та багато інших.

Тієї святкової днини до рідної Могилянки завітали міністр освіти і науки Сергій Квіт, який раніше очолював академію, випускниця  вишу, а тепер перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, а також почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький.

«Нині складний час в історії України. Втім, незалежно від статусу, віку, стану могилянці борються за те, за що боролися багато поколінь українців. Час плине швидко, і скоро ваші діти запитають вас, сьогоднішніх випускників: що ви зробили для України? Працюйте, боріться, розбудовуйте нашу державу», — побажав студентам В’ячеслав Степанович.

Що ж, прощавай, студентська пора! Всі учасники свята разом із Президентом Петром Порошенком та почесними гостями долучилися до флешмобу — згуртувалися у величезні літери «КМА 400», які ще довго нагадуватимуть учорашнім спудеям про особливий крок у світле майбуття.