Аби захистити свій ринок від дешевого алкоголю і сигарет із сусідніх країн, Росія планує заморозити чи навіть знизити ставки акцизів на тютюн і алкоголь. З такою пропозицією виступив прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. Причина — притік у Росію дешевої тютюнової і алкогольної продукції з інших країн Митного союзу — Білорусі та Казахстану, де акцизи суттєво нижчі. Наприклад, акциз на горілку становить в Казахстані лише 3,3 долара (за спирт), а в Росії з наступного року — 15,7 долара. Відповідно дешева казахська і білоруська підакцизна продукція починає витісняти російську. Як наслідок, легальне виробництво горілки в Росії впало на 28,7%, частка нелегальної продукції різко зросла, а втрати російського бюджету сягнули 4,7 мільярда доларів.

В Україні ж ставки акцизу ще вищі, ніж у Росії (не кажучи вже про Білорусь і Казахстан). Так, скажімо, акциз на тютюнові вироби в Україні взагалі найвищий серед країн СНД. Купуючи пачку сигарет, український курець віддає до бюджету щонайменше 4,34 гривні, росіянин — лише 4 гривні. Ще торік в Україні відсоткова ставка акцизу на тютюн (25%) була втричі вищою, ніж у Росії (8%).

Та з аналогічною російській проблемою ми боремося по-іншому: проводяться рейди проти незаконної горілки і тютюну, запроваджуються електронні акцизні марки. Ще на початку 2013 року уряд, за ініціативою Міністерства доходів і зборів, успішно реформував структуру та ставки акцизу й активізував боротьбу з нелегальною тютюновою продукцією. Тож з початку року співробітники Міндоходів уже вилучили з незаконного обігу 148 мільйонів цигарок.

— Справді, нині 9–10% тютюнової продукції в Україні — контрафакт. Але раніше цей показник був ще вищим. Ми з початку року цю негативну статистику скоротили. Плануємо перейти на електронні акцизні марки, які дадуть змогу посилити боротьбу з цим явищем, — повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко під час зустрічі з представниками найбільших компаній імпортерів-експортерів.

За планами Міндоходів, тестування електронних акцизних марок розпочнеться з 18 листопада.

В Україні, аби контрафактна горілка не проникала  на ринок, створюють усе більше бар’єрів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Боротьба з підробними сигаретами та їх контрабандою в Україну — важливе для держбюджету питання. Адже тільки за січень-серпень 2013 року тютюновий акциз приніс в держбюджет понад 12 мільярдів гривень — це 70% від усіх акцизних надходжень держави. Порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи від тютюнового акцизу зросли на 15,6%.

На майбутній рік український уряд ініціював підвищення акцизів з випередженням інфляції.