АКТУАЛЬНО. Торік у вересні урядовим рішенням №442 було реорганізовано Державне агентство земельних ресурсів та створено Державну службу України з питань геодезії, картографії і кадастру, яка займається зокрема державною реєстрацією земельних ділянок, обмеженнями в їх використанні, веденням поземельних книг та видає витяги з Держземкадастру. Чи стало легше людям вирішувати земельні питання, чи поменшало бюрократичних «шлагбаумів»?

З початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 2500 звернень, що стосувалися земельних відносин. Фахівці центру надали понад 1000 відповідних консультацій і роз’яснень щодо норм законодавства, а також довідкову інформацію. Інші звернення надіслано до органів виконавчої влади для розгляду по суті та вирішення порушених питань.

Чимало людей просили допомогти в отриманні ділянок у користування для ведення особистого селянського господарства (ОСГ). Громадяни України і юридичні особи набувають права власності та права користування ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування у межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом, або за результатами аукціону. Надання ділянок для ведення ОСГ, яке не є підприємницькою діяльністю і часто для сім’ї — єдине джерело доходів, відбувається за погодженням сільських і селищних рад та після оформлення прав користування згідно із законодавством. Однак від бажання отримати землю у власність чи орендувати її до отримання права розпоряджатися нею доводиться здолати чималий шлях.

Житель с. Кашперівка Тетіївського району Київщини звернувся щодо отримання в постійне користування ділянки сільгосппризначення його синові, який проходить військову службу в зоні проведення АТО. За результатами розгляду звернення Тетіївська РДА повідомила, що головне управління Держземагентства в Київській області надало дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення ОСГ. Повідомлення підтверджено зворотним зв’язком.

Наділ для ведення особистого селянського господарства для багатьох селян — основне джерело доходів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Жителька с. Охрімівка Якимівського району Запорізької області просила виділити для приватизації земельні ділянки їй та її чоловікові. Жінка неодноразово зверталася до головного управління Держземагентства у Запорізький області, і все безрезультатно. Сигнал на урядову «гарячу лінію» допоміг: подружжя отримало дозволи на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянок для ведення ОСГ, що заявниця підтвердила зворотним зв’язком.

Громадянка із с. Базар’янка Татарбунарського району Одещини звернулася щодо реєстрації ділянок. Відділ Держземагентства у Татарбунарському районі повідомив, що ділянки зареєстровано, внесено відомості до ДЗК й надано витяг. Це жінка зворотним зв’язком підтвердила.

На номер «гарячої лінії» громадяни звертаються й щодо отримання з Держземкадастру виписок, які підтверджують внесення даних земельної ділянки до державного кадастру та містять інформацію про ділянку. Без такої виписки неможливо здійснити купівлю-продаж землі, дарування, обмін, оренду, успадкування тощо.

На урядову «гарячу лінію» зателефонував житель м. Балаклія Харківської області й розповів, що не може отримати витяг із Держземкадастру, хоч дотримався всіх процедур у центрі надання адмінпослуг м. Балаклія, сплатив гроші й має на руках квитанцію. Головне управляння Держземагентства у Харківській області повідомило, що документи чоловік отримав. Він це підтвердив зворотним зв’язком.

До речі, відмову місцевої ради або райдержадміністрації надати дозвіл на розроблення техдокументації або передати ділянку у власність можна оскаржити до місцевого суду.

Загалом за період із 23 по 29 березня на урядову «гарячу лінію» надійшло 34 240 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 345 звернень.

0-800-507-309 –Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua