Довжелезні черги, тривале очікування результату, велика кількість документів — цим, на жаль, у нас супроводжується нелегкий процес отримання внутрішніх та закордонних паспортів. Особливо актуальною ця проблема є для жителів тимчасово окупованої території АР Крим та району проведення Антитерористичної операції. Тому не дивно, що багато звернень щодо цього проблемного питання надходить на урядову телефонну «гарячу лінію», спеціалісти якої цілодобово надають роз’яснення та поради людям. Адже знання усіх подробиць процедури допомагає значно заощадити час та зусилля.

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом січня-серпня 2014 року Державна міграційна служба отримала понад 3 тисячі звернень, зокрема більш як третина стосувалася видачі паспорта громадянина України, закордонного паспорта або проїзного документа на дитину. Найбільша кількість звернень — від кримчан, які переїхали на материкову Україну. Державна міграційна служба робить усе, щоб спростити цю процедуру.

Так, харків’янка звернулася на урядову телефонну «гарячу лінію» від імені онука, якому нещодавно виповнилося 16. Вона непокоїлася, чи зможе хлопець отримати паспорт на Харківщині, де нині проживає, якщо він зареєстрований в АР Крим. Адже раніше отримати паспорт було можливо лише за місцем реєстрації. Однак нещодавно Державна міграційна служба дозволила приймати заяви про видачу паспорта громадянина України від кримчан за місцем їх звернення. Тож онук заявниці без перешкод отримав паспорт у Харкові.

Також кримчани активно цікавляться порядком видачі закордонних паспортів у інших регіонах України.

Наприклад, заявник із Сімферополя повідомив, що у лютому вони з дружиною подали пакет документів до Бахчисарайського відділу міграційної служби для оформлення закордонних паспортів, але до кінця березня документів так і не отримали. Ця родина вирішила переїхати до Києва, а тому чоловік попросив роз’яснити порядок отримання закордонних паспортів кримчанами в інших регіонах України. Врешті закордонні паспорти для подружжя були оформлені. Вони отримали їх в управлінні ДМС у Херсонській області.

Нині перевірити стан виготовлення паспорта для виїзду за кордон можна в     онлайн-режимі через сервіс «Система інформування про виготовлення документів» на офіційному сайті Державної міграційної служби. Інформація на веб-ресурсі оновлюється чотири рази на добу.

Влітку багато українців їдуть відпочивати за кордон разом з дітьми. Тому питання порядку та своєчасності видачі проїзного документа малюку є дуже актуальним.

Житель міста Стрий Львівської області завчасно подав всі необхідні документи для виготовлення проїзного документа для дочки. Та минув місяць, а результату не було. Тому він звернувся на урядову телефонну «гарячу лінію» з проханням допомогти пришвидшити цей процес. Через шість днів після звернення Головне управління ДМС у Львівській області повідомило, що проїзний документ на дівчинку вже виготовили і батько його отримав.

Заявник із Шостки Сумської області поскаржився на відмову у видачі проїзного документа його сину через відсутність свідоцтва про народження. Головне управління ДМС у Сумській області роз’яснило вимоги чинного законодавства та повідомило, що проїзний документ хлопчику оформили і вручили особисто матері дитини.

Загалом за період з 18 по 24 серпня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 25766 дзвінків, через Інтернет отримано 257 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua