ПЕНСІЙНИЙ КАЛЬКУЛЯТОР

Чому трапляються розбіжності між сумою пенсії, розрахованою працівниками ПФУ,
і визначеною самостійно?

Заступник директора
департаменту — начальник відділу
персоніфікованого обліку та
інформаційного забезпечення солідарної
пенсійної системи Пенсійного фонду України   
Валентина БОРШОВСЬКА

Днями Пенсійний фонд України розмістив на своєму офіційному веб-сайті програму «Пенсійний калькулятор», яка дає змогу громадянам самостійно визначити розмір пенсії за віком на загальних підставах у солідарній системі відповідно до статей 27 та 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Новинка викликала чималий резонанс: як працює, чи вимагає особливої підготовки користувача, для розрахунку яких пенсій призначена, якими можуть бути похибки?

Розпочалася розробка пенсійного калькулятора у квітні цього року —  з метою підвищення прозорості діяльності фонду, підвищення рівня поінформованості майбутніх пенсіонерів про правила, за якими визначається розмір трудових пенсій.

Якоїсь особливої підготовки для роботи з пенсійним калькулятором не потрібно. Якщо людина вміє працювати на комп’ютері, то вона достатньо підготовлена до роботи з калькулятором. Для початку треба прочитати інструкцію та завантажити програму з офіційного сайту Пенсійного фонду на свій персональний комп’ютер. 

 

Докладніше розповісти про програму «Пенсійний калькулятор»  ми попросили одного з авторів розробки, заступника директора департаменту — начальника відділу персоніфікованого обліку та інформаційного забезпечення солідарної пенсійної системи ПФУ Валентину БОРШОВСЬКУ.

— Комп’ютер має бути надпотужним і найсучаснішим?

— Ні, нічого особливого не потрібно: комп’ютер повинен мати вільну оперативну пам’ять принаймні 32 мегабайти та монітор з роздільною здатністю не менш як 1024х768. На ньому повинна функціонувати стандартна операційна система Windows, починаючи з версії 5.1 (Windows XP та новіші).

Завантажена версія програми буде автоматично розпакована, в ній міститимуться два документи — виконавчий файл PensionCalc.exe (в якому, власне, й відбуватиметься процес обрахунку) і текстовий файл readme.txt (експлуатаційна документація).

У програму закладено цілий ряд довідників із даними, потрібними для розрахунку пенсії. Це зроблено для того, щоб користувач мав під рукою і середні заробітні плати по Україні (місячні); і середні заробітні плати по Україні (річні); і мінімальні зарплати по Україні; і розмір мінімальних пенсій за віком; і максимальний дохід, з якого сплачуються страхові внески; і коефіцієнт оцінки стажу.

Хочу звернути увагу, що робота над пенсійним калькулятором дуже серйозна, і тих, хто сподівається ввести якісь цифри «зі стелі», спіткає невдача: результат буде не просто з похибкою, а фантастичним.

— Наприклад, у мене 28 років і один місяць трудового стажу…

— Такої інформації недостатньо. Щоб пенсійний калькулятор спрацював, треба ввести всі періоди роботи згідно із записами у трудовій книжці, щоразу вказуючи дату зарахування і дату звільнення. Програма автоматично підсумує періоди трудової діяльності та визначить загальний трудовий стаж із точністю до одного дня. Аналогічно до того, як це робиться під час призначення пенсій в органах Пенсійного фонду.

Однак даних про трудовий стаж замало. Бо, згідно з чинним законодавством, починаючи з 1 липня 2000 року до розрахунку береться весь період страхового стажу. Тобто той період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж визначається шляхом уведення в програму даних про заробітну плату, з якої були сплачені страхові внески. І якщо в певні місяці сума заробітку буде меншою, ніж мінімальна зарплата, то до страхового стажу зараховується не весь місяць, а тільки певна кількість днів. Для більшої наочності показники таких місяців у відповідній колонці позначаються червоним.

— Які документи треба мати під рукою, щоб обрахований розмір пенсії виявився абсолютно точним?

— По-перше, має бути трудова книжка або копія з неї. По-друге, — відомості про заробітну плату (дохід) за 60 календарних місяців підряд за період до 1 липня 2000 року і за кожен місяць починаючи з 1 липня 2000 року за даними системи персоніфікованого обліку. Треба бути готовим до того, що доведется вручну ввести ці дані більш як за 181 місяць до програми, і зробити це без помилок. Комп’ютер порівняє ваші персональні дані з даними довідників й автоматично видасть розрахунок розміру пенсії.

На Заході давно вміють контролювати свої пенсії. Фото з сайту gomel24.by

— А якщо скористатися даними не з системи персоніфікованого обліку ПФУ, а, скажімо, бухгалтерії підприємства? Якими можуть бути розбіжності?

— Це залежить від сумлінності вашого роботодавця, від того, наскільки чесно він сплачував за вас страхові внески. У базі даних системи персоніфікованого обліку ПФУ на кожну застраховану особу відкрита персональна облікова картка, де щомісяця зазначається сума заробітної плати, з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць, та сума зарплати, яка враховується для пенсії, а також підтверджується сам факт сплати — «так» чи «ні». Буває, що й за цілий рік страхувальники не сплачують внесків. Або підприємство — боржник чи перебуває у процесі банкрутства. А для людини цей рік страхового стажу втрачено. І це провина не калькулятора і не прискіпливого працівника Пенсійного фонду. Отже, пенсійний калькулятор — це ще й добра нагода перевірити свого роботодавця.

Крім того, не забуваймо, що страхові внески сплачують з офіційної зарплати. Але, на жаль, існує система конвертів.

— Тобто калькулятор створено ще й для того, щоб люди наочно відчули цінність легальної роботи і сплати внесків до Пенсійного фонду.

— Саме так. Розбіжності між сумою пенсії, офіційно розрахованою в управлінні Пенсійного фонду, і самостійно визначеною за допомогою пенсійного калькулятора, не буде, якщо ввести ті дані, які були подані особою до Пенсійного фонду.

— Де людина може дізнатися, скільки за неї сплачено страхових внесків?

— У пенсіонера є пластикове пенсійне посвідчення. Якщо людина працює, вона має свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За тим чи тим документом можна звернутися в будь-яке управління ПФУ і в інформаційному кіоску переглянути дані особистої персональної облікової картки, тобто дані системи персоніфікованого обліку, зокрема помісячні суми зарплати, з якої сплачено страхові внески та яка врахована або буде врахована для розрахунку пенсії.

— Чи можна за допомогою калькулятора розрахувати спеціальні пенсії?

— Програма цього не передбачає. В Україні діють понад 25 законів, якими регулюється порядок призначення таких пенсій, і в кожному — своя специфіка.

Наталія ГОЛУБЄВА,
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Валентина БОРШОВСЬКА.  Народилася в м. Києві.  У 1997 році закінчила Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», у 1998-му отримала кваліфікацію інженера-програміста. У системі Пенсійного фонду України працює з  лютого 1999 р.