Консультує Вадим ПРОКОПЕНКО,
адвокат

До стоматолога — зі свідками

Я звернувся по допомогу до приватного лікаря-стоматолога, що працює в клініці поблизу мого будинку. Ніяких документів мені при прийомі не оформлювали, квитанцію про оплату також не видали. Згодом у мене почалися ускладнення і довелося лікуватися в іншого спеціаліста. Чи можу я щось довести у моєму випадку та відшкодувати свої витрати?

Д. МИХАЙЛЮК,
м. Дніпропетровськ

— Відповідно до статті 4 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб серед іншого мають право на належну якість і безпеку продукції та обслуговування, на відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), або послуги, відповідно до закону. При цьому усна форма угоди з огляду на чинне законодавство допускається.

Однак доводити факт надання послуги саме вказаним медичним спеціалістом, за браком документальних підтверджень, доведеться, скоріш за все, лише власними поясненнями та поясненнями імовірних свідків, роздруківкою дзвінків тощо. Крім цього, доведеться проводити медичну експертизу, яка б довела наявність порушень з боку медичного працівника, причинний зв’язок та розмір завданої шкоди.

З недобросовісними орендарями міліція не допоможе

Підкажіть, як виселити орендарів з моєї квартири. Незважаючи на те, що ми уклали договір, ці люди вже 2 місяці не платять за оренду і відмовляються з’їжджати. Як їх можна виселити і отримати оплату за оренду? Чи може мені допомогти міліція?

Л. РОМАНЕНКО,
м. Хмельницький

— У разі, якщо відносини з орендарями оформлені відповідним договором, а отже орендарям було надано право використовувати квартиру на умовах договору, то органи міліції в даному випадку не допоможуть, оскільки немає підстав кваліфікувати дії орендарів за ст. 162 Кримінального кодексу України, тобто незаконне проникнення до житла.

Якщо права на одностороннє розірвання не було встановлено в договорі, розірвання договору можливе виключно в судовому порядку. Так, у разі істотного порушення договору оренди, чим у тому числі є несплата чи несвоєчасна сплата орендної плати, відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, суд за заявою сторони може розірвати договір. Необхідно зауважити, що якщо договір оренди квартири в той чи інший спосіб розірвано не було, він не втрачає своєї сили та підлягає виконанню, а отже орендарі не втрачають права використовувати орендоване житло протягом дії договору оренди та не підлягають виселенню.

Для виселення таких орендарів з квартири, окрім вимог про розірвання договору, необхідно одночасно ставити вимоги про їх примусове виселення. У разі задоволення судом вимог рішення суду можна буде виконати за допомогою органів державної виконавчої служби, у необхідних випадках із залученням співробітників міліції, які забезпечуватимуть охорону громадського порядку при вчиненні виконавчих дій.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua