КАНІКУЛИ. Цьогорічне літо змусило батьків кардинально змінити підхід до планування відпочинку й оздоровлення дітей. Анексія Криму позбавила можливості оздоровити маленьких українців на півострові, а події на сході України змусили шукати безпечний прихисток в інших регіонах України. Найбільше турбот у батьків та дітей із проблемних регіонів. Більшість звернень на урядовій телефонній «гарячій лінії» — щодо нестачі путівок.

Жителька Слов’янська на Донеччині звернулася із проханням посприяти у придбанні путівки до санаторію для неповнолітнього сина. Департамент охорони здоров’я обласної держадміністрації розглянув звернення. Дитину забезпечили путівкою.

Маленькі переселенці зі східних регіонів України у місцях відпочинку тепер бачать тільки іграшкову зброю. Фото УНIAН

Мати — вихователька дитячого будинку сімейного типу з Горлівки на Донеччині звернулася із проханням посприяти подовженню терміну відпочинку п’яти дітей-сиріт у дитячому оздоровчому центрі «Сонячний берег», які не можуть повернутися додому у зв’язку з воєнними діями. І це питання вирішили.

Також люди цікавилися умовами отримання путівок та просили допомогти їх придбати. Так, жителька Сімферополя звернулася із проханням роз’яснити, які є можливості направлення її дитини до санаторію на Чернівеччині на період, поки вона займається переїздом із Сімферополя до Чернівців (у зв’язку з окупацією Криму).

Департамент соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації повідомив, що дитина на базі міської поліклініки проходить необхідні обстеження, передбачені для направлення на санаторно-курортне лікування. Тож питання вирішено.

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням дітей з незахищених категорій, дітей з тяжкими недугами — під пильним контролем держави і громадськості. Увага до потреб хворих дітей, дітей-інвалідів, дітей-сиріт свідчить про зрілість суспільства.

Заявниця, яка переїхала з АР Крим до Вінниччини, звернулася із проханням про надання її дитині, інваліду дитинства з діагнозом геміпарез, санаторно-курортної путівки. Департамент охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації повідомив, що Тиврівська центральна районна лікарня їй надала відповідну путівку.

Крім оздоровниць, які забезпечують санаторно-курортне лікування, діти відпочивають зокрема у шкільних літніх таборах з денним перебуванням. Вони у структурі закладів оздоровлення і відпочинку становлять майже 90%. Однак освітяни й батьки розуміють, що в такому таборі неможливо забезпечити повний комплекс спеціальних заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, спортивного характеру.

Про наявність проблем під час перебування у таких закладах свідчать звернення громадян. Люди зокрема нарікають на неправомірні вимоги дирекцій шкіл в обов’язковому порядку відвідувати шкільний табір. Проте перебування дітей у період літніх канікул у пришкільних таборах не є обов’язковим. Це неодноразово пояснювали фахівці Міністерства освіти і науки. Адже рішення, де і як влітку організувати оздоровлення, відпочинок та дозвілля дітей, — виняткове право батьків.

Загалом за період з 7 по 13 липня  на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 30 944 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 313 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua