АКТУАЛЬНО 

На Чернігівщині започатковують низку заходів для раннього діагностування серцево-судинних захворювань

Здавалося б, яке відношення має стан сільських доріг до демографічної ситуації в області? Безпосереднє. Тому що від своєчасності доставки хворого до лікувального закладу часто залежить його життя. Тож нинішня реальність ставить перед фактом: розв’язати проблеми медицини, зокрема в сільській місцевості, неможливо без вирішення соціальних питань. Адже кількість міських жителів, які пішли з життя через серцево-судинні недуги, — удвічі менша, ніж поліської глибинки, де рівень доступності медичної допомоги відчутно нижчий. Загалом питома вага смертності жителів області з цим діагнозом на тлі інших захворювань має сумну статистику: на 15% перевищує середньоукраїнський показник.

Особливе занепокоєння викликає те, що через серцево-судинні хвороби Чернігівщина втрачає свій трудовий потенціал: від гострих інфарктів міокарда, приміром, щороку помирає кожен шостий хворий, з них кожен третій — працездатного віку. Науковці підрахували: якби хоча б наполовину зменшити людські втрати від цієї небезпечної хвороби — середня тривалість життя населення збільшиться на 10 років! Це й покликана здійснити комплексна Національна програма з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії, а також упровадження обласної програми з попередження серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

Тож перші кроки до поліпшення стану здоров’я жителів Чернігівщини вже здійснено. Ними є запровадження в районах регіону дистанційно-діагностичного комплексу передачі електрокардіограм по телефону «Телекард». Таким чином фахівці обласного кардіологічного диспансеру мають змогу взяти участь у діагностуванні захворювання пацієнта ЦРЛ. Адже рання діагностика інфаркту міокарда і своєчасно надана допомога — це саме те, що рятує і подовжує життя.

Наша газета вже писала про те, що у травні в рамках державної програми розвитку кардіохірургічної служби в загальнообласному кардіологічному центрі на базі Чернігівської міської лікарні № 2 встановлено унікальну операційну з ангіографічною апаратурою. Цей новітній діагностично-лікувальний комплекс уже працює і щороку надаватиме допомогу 1000 хворим.

Поза сумнівом, успішна реалізація програми потребує сучасного медичного обладнання на усіх своїх ланках. Тому на засіданні конкурсної комісії з відбору інноваційних проектів та надання їм фінансово-кредитної підтримки в облдержадміністрації підтримано проект підприємства «Метекол». Його директор Валерій Берсеньов запропонував розробку та виготовлення портативних інтелектуальних електрокардіографів нового покоління. Ці прилади знадобляться як лікарям, так і їхнім пацієнтам для індивідуального використання. А кредит у сумі 90 тис. грн, наданий з обласного бюджету на умовах зворотності, дасть змогу здійснити сертифікацію винаходу та його випробування.

У рамках програми також велика увага приділятиметься роз’яснювальній роботі серед населення, особливо в сільській глибинці, де часто займаються самолікуванням, а до фахівців звертаються, коли вже зовсім припече, і момент, який зробив би лікування ефективним, — прогаяний.

КОМПЕТЕНТНО

Ігор БАТОГ, 
головний позаштатний кардіолог
управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА:

— Щороку в області від серцево-судинних захворювань помирає понад 16 тисяч осіб, серед яких чимало молодих людей. Тому настав час діяти. Так, на базі обласного кардіологічного диспансеру створено міжрайонне інфарктне відділення.

 

                                   
Світлана ПАСТАЛИЦЯ, 
голова Громадської ради при
Чернігівській ОДА:

— Сьогодні ми працюємо над створенням при ургентних лікувальних закладах фонду лікарських засобів, котрі можуть знадобитися в будь-яку пору доби. Адже при кардіологічних проблемах лік іде на хвилини. І, звісно, багато залежить від фахівців. Тому передбачається підвищення їхньої кваліфікації за бюджетні кошти.