ОПИТУВАННЯ 

Стати здоровою нацією нам заважають шкідливі звички
 

Днями в обідню перерву мої колеги відвідали фан-зону на Майдані Незалежності. Розповіли, що побачили там багато молоді. Воно й не дивно: літо-канікули, а ще наші підлітки активно цікавляться спортом, нехай і в ролі вболівальників. У багатьох була футбольна символіка, проте… Пляшка пива та цигарка, на жаль, також зовсім не дивні речі в руках у хлопців і дівчат. Пиво продається там чи не на кожному кроці.

Ця картинка — лише одна з багатьох на підтвердження висновків, які зробили фахівці Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка у співпраці з Дитячим фондом ООН  (ЮНІСЕФ): саме доступність сигарет, алкогольних напоїв та навіть наркотиків провокує школярів і студентів на схильність до поганих звичок.

Так, за даними опитування серед учнівської молоді 15—17 років, 64% українських юнаків та дівчат уже мають досвід тютюнокуріння, 87% — вживання алкоголю, 25%  встигли хоча б раз спробувати наркотики.

Кожен шостий опитаний хлопець та чотирнадцята дівчина за останній місяць викурили понад 6 цигарок за добу. У 13 років і раніше почали курити 47% хлопців та 27% дівчат. На запитання, чому потяглися до цигарки, більшість повідомила: тому, що дістати їх — не проблема.  Це стверджували понад 50% хлопців та 44% дівчат.

Але не все так погано, зауважила Юкіе Мокуо, голова  представництва ООН  (ЮНІСЕФ) в Україні. Порівняно з 2003 роком кількість підлітків, які почали курити до 13 років, зменшилася з 15 до 9%.

13 років для підлітка взагалі переломний вік, наголосила Алла Григоренко, начальник управління громадського здоров’я МОЗ. З одного боку, молодій людині все цікаво, а з другого — вона ще мало знає і не має власного життєвого досвіду. Але прагне про все дізнатися і все спробувати. Тому й алкоголь більшість молодих українців уперше спробували саме в цьому віці. А кожен дванадцятий з них навіть побував у стані сильного сп’яніння. Опитані розповіли, що найлегше купити слабоалкогольні напої (це зможуть за потреби 68% неповнолітніх) і пиво (61%).

Дівчата повідомили про свою прихильність до вина, шампанського та різних «міксів», а хлопці — до пива та навіть міцних напоїв (горілки, коньяку). Крім доступності, молоді люди також серед причин назвали відчуття розслабленості, намагання забути про проблеми та бажання добре відпочити. Так, протягом останніх 12 місяців алкоголь вживали 78% підлітків, а протягом останнього місяця — 52%. І хоч порівняно з даними 2007 року (84 і 63% відповідно) ці показники трохи знизилися, великого приводу для оптимізму поки що немає.

Про це зауважила Ірина Кучеріна, начальник відділу прав і свобод дітей Генпрокуратури. Адже, за її даними, істотно збільшився обсяг чистого алкоголю, який вживають неповнолітні за один раз, — з 28 грамів у 2007 році до 44 грамів у 2011-му. А ще 10% підлітків повідомили, що саме внаслідок вживання алкоголю з ними стався нещасний випадок або травма. Пані Кучеріна додала, що нині на обліку в міліції перебувають понад 5 тисяч неповнолітніх як такі, що схильні до зловживання спиртними напоями.

Що ж до наркотиків, то найбільш уживаними за результатами опитування виявилися марихуана та гашиш: 12% неповнолітніх спробували їх хоча б раз. А 3% учнів уже мають досвід вживання екстазі та «курильних» сумішей.  Придбати наркотики, за словами підлітків, найчастіше можна на дискотеках та в барах, а також у «точках» — на вулиці або в парку, вдома у продавця наркотиків, замовити через Інтернет або навіть у школі чи ВНЗ.

Крім доступності цигарок, алкоголю та наркотиків, на другому місці з причин їх вживання — соціальне середовище, в якому живе підліток. Так, понад 50% з них вказали, що вперше закурили або спробували алкоголь чи наркотики у компанії друзів, які вже це робили. У 30%  палять або випивають батьки, брати або сестри чи інші родичі.

Тож напевно навіть на свята чи під час уболівання за улюблену команду батьки повинні в першу чергу замислитися про те, який приклад подають дітям. Адже часто неповнолітні наслідують дорослих навіть не замислюючись, чи правильно ті чинять.