АКТУАЛЬНО

Школярам додадуть іноземну й інформатику за рахунок інших предметів 

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту шукають додаткові години для поглибленого вивчення школярами інформатики та другої іноземної мови. Адже середня школа, як і початкова, вже незабаром також перейде на нові стандарти. Державний стандарт базової загальної середньої освіти вже затверджений — нині вчені Національної академії педагогічних наук разом з учителями-практиками розробляють для шкіл оновлені навчальні програми. За ними діти навчатимуться вже з 1 вересня 2013 року. 

У Міносвіти неодноразово наголошували, що однією з основних новацій буде розвантаження шкільних програм, на яке так чекають і вчителі, й учні, і їхні батьки. Втім, виявляється, нові програми принесуть учням деякі несподіванки. Зокрема, вирішивши збільшити кількість годин для іноземної та інформатики, освітянам доведеться зменшити навчальний час, відведений на вивчення інших дисциплін.

«Для більш поглибленого вивчення інформатики й другої іноземної мови потрібні додаткові години, але фізіологічні норми не дозволяють додати кілька уроків на тиждень, — констатує міністр освіти Дмитро Табачник. — Тому скорочення можливі — вони, зокрема, можуть стосуватися української мови та історії». Приміром, нині державну мову вивчають 3 години на тиждень у 5–7 класах і 2 години — у 8–11 (для порівняння: російські шестикласники вивчають рідну мову 6 разів щотижня). Тож,  імовірно, українську школярі вивчатимуть 2 години на тиждень з 5 по 11 клас.

Середня і початкова школи згодом перейдуть на нові освітні стандарти. Фото з сайту kotovsk-crb.ucoz.ua

Також неабиякий резонанс у суспільстві викликали численні повідомлення в ЗМІ про введення «Історії України» до курсу «Загальної історії». Прес-служба Міносвіти на офіційному сайті відомства спростовує цю інформацію. «На сьогоднішній день працюють робочі групи з розроблення навчальних програм з усіх предметів, — наголошують у відомстві. — Загалом розглядаються три варіанти проекту типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня. Робоча група вже кілька місяців працює над навчальними програмами предметів «Історія України» та «Всесвітня історія»; предмету «Історія України» нічого не загрожує і ніколи не загрожувало. «Інтеграція кількох курсів історії» —  це провокації некваліфікованих політиків. Жодних скорочень навчальних годин, відведених на вивчення як «Історії України», так і «Всесвітньої історії», не відбудеться, і навіть не планувалося». Водночас нагадаємо, раніше міністр усе-таки припускав можливе скорочення кількості уроків з історії.

Втім, учителям-практикам зі стажем невтямки, навіщо «відкушувати» години саме в тих дисциплін, які формують особистість школяра, і сертифікати з яких вимагають при вступі до вишів? «Таке враження, що насправді не ті предмети виявились «зайвими». Як можна скорочувати вивчення державної мови? — не розуміє вчитель української мови та літератури Ганна Миколаївна, яка 32 роки віддала рідній школі. — Адже не секрет, що в різних навчальних закладах діти вивчають безліч непотрібних у їхньому віці додаткових курсів — від історії музики й логіки до основ ведення бізнесу! Відтак саме за рахунок цих предметів можна було б і додати години на вивчення другої іноземної та інформатики».

А поки що в прес-службі запевняють, що після підготовки проектів навчальних програм передбачено громадське обговорення, щоб зрештою досягти консенсусу в спірних питаннях. Також уперше за роки незалежності на сайті розміщені електронні адреси розробників програм. Тож кожен охочий може поставити фахівцям запитання або надіслати їм свої пропозиції.