Сергій БРАГА,
«Урядовий кур’єр»
Київ—Баку—Київ

Бакинський міжнародний гуманітарний форум — це авторитетний майданчик, де обговорюються актуальні питання гуманітарного співробітництва. Азербайджан, який володіє багатими традиціями міжкультурної, міжцивілізаційної і міжконфесійної співпраці, – ідеальне місце для проведення заходів у такому форматі.

У III Бакинському міжнародному гуманітарному форумі взяли участь численні представники різних країн світу. Серед них — впливові суспільно-політичні діячі, колишні глави держав, нобелівські лауреати та інші особи. Протягом двох днів на форумі були проведені «круглі столи» на теми «Конвергенція технологій та обриси майбутнього: основні виклики XXI століття», «Гуманітарні аспекти економічного розвитку», «Наукові інновації та їх трансферт у сферу освіти», «Мультикультуралізм і самобутність: у пошуках ціннісної згоди в суспільстві», «Національна ідентичність в епоху постмодерну», «Сталий розвиток та екологічна цивілізація», «Досягнення молекулярної біології і біотехнології: від теорії до практики», «Актуальні питання медіа в умовах глобалізації інформаційного простору».

У церемонії відкриття форуму взяли участь президент Азербайджану Ільхам Алієв та його дружина Мехрібан Алієва. Глава держави виступив з промовою на церемонії відкриття форуму. За його словами, гуманітарні питання і співробітництво у цій сфері об’єднують народи й країни. «До роботи форуму є дуже великий інтерес. У ньому беруть участь близько 800 гостей з 70 країн, і можна сказати, що нашими гостями сьогодні є представники інтелектуальної еліти великої частини світової спільноти. В Азербайджані в усі періоди приділялася велика увага гуманітарному співробітництву. Це питання, яке постійно перебуває в центрі уваги, і вважаю, що в нашій країні вже накопичено прекрасний досвід у цій сфері. Поряд з політичними, економічними й енергетичними сьогодні в Баку на високому рівні обговорюються і гуманітарні питання», — зазначив Ільхам Алієв, висловивши впевненість, що в цього форуму прекрасне майбутнє і ця платформа міжнародного співробітництва позитивно вплине на процеси, що відбуваються у світі.

1 листопада в рамках III Бакинського міжнародного гуманітарного форуму відбулося панельне засідання на тему «Актуальні питання медіа в умовах глобалізації інформаційного простору». Його учасники обговорили питання, пов’язані з новими технологіями та сучасною пресою. За словами директора Азербайджанського державного інформагентства «АзерТАдж» Аслана Асланова, який відкрив обговорення, ЗМІ відіграють важливу роль у розвитку міжнародного діалогу і створюють умови для налагодження всебічних зв’язків між різними народами і державами. У цьому засіданні взяв участь і автор цих рядків, виступивши з доповіддю на тему «Соціальні мережі як інструмент для відкритого діалогу з владою».

Під час проведення «круглого столу» на тему «Мультикультуралізм і самобутність: у пошуках ціннісної згоди» заслухали виступи вчених з Азербайджану, Росії, США, України, Італії, Канади, Болгарії та Індії. Промовці розглянули найважливіші аспекти мультикультуралізму, інтеграції в суспільстві, самобутності, культурної національної ідентичності та міжкультурного діалогу.

Під час семінару на тему «Конвергенція технологій та обриси майбутнього: основні виклики XXI століття» були обговорені перспективи використання «зеленої енергії». Також до порядку денного семінару входили обговорення на тему квантових обчислень, досліджень матерії і з інших питань. В обговореннях брали участь видатні вчені з усього світу, у числі яких кілька лауреатів Нобелівської премії з фізики та хімії.

У рамках Бакинського гуманітарного форуму також відбувся «круглий стіл» на тему «Наукові інновації та їх трансферт у сферу освіти». У зустрічі, організованій Бакинським державним університетом, взяли участь науковці, у тому числі й нобелівські лауреати, наукові діячі, викладачі, бізнесмени з 28 країн. У роботі обох семінарів також брав участь глава адміністрації президента Азербайджану Раміз Мехтієв.

На засіданні «круглого столу» під назвою «Національна самосвідомість в період постмодернізму» відбулися обговорення таких тем, як віртуальна реальність і особистість, національна самосвідомість у постмодерністській літературі й сучасному дискурсі, культурний код і його трансформація в період постмодернізму. Ректор Азербайджанського університету мов, депутат Самед Сеїдов, який відкрив цей захід, розповів про віртуальну реальність та особистість. Він зазначив, що сьогодні віртуальний світ відіграє велику роль у житті людей.

За підсумками III Бакинського міжнародного гуманітарного форуму прийнято декларацію. Учасники форуму констатують у документі, що сучасні виклики й загрози, пов’язані з конвергенцією управлінських і виробничих технологій, набули глобального характеру і потребують підвищеної уваги з боку світової спільноти з позицій виявлення нових домінант у розвитку суспільства. У документі також відзначаються досягнення багатьох країн, в тому числі й Азербайджану, в області мультикультуралізму і вважається необхідним вивчення накопиченого досвіду як складової частини державної політики різних країн, спрямованої на досягнення консенсусу в суспільстві. Особлива увага звертається на необхідність висвітлення проблем мультикультуралізму в ЗМІ з метою запобігання ксенофобії, расизму, нетерпимості, так само як і в ім’я формування культури толерантності.

Учасники форуму, констатуючи необхідність щорічного проведення подібного роду заходів, висловили глибоку вдячність президентові та уряду Азербайджану, Фонду Гейдара Алієва, всім організаторам Бакинського міжнародного гуманітарного форуму за проведення такої масштабної акції, що перетворила Баку з 31 жовтня по 1 листопада поточного року на центр дискусій з гуманітарних проблем.