«Арабатські Емірати» обрали стрілку

ТЕПЛА ОСІНЬ. На Херсонщині туристам пропонують поєднати приємне з корисним 

Природа обдарувала Херсонщину своїми пишнотами. Тут у доброму сусідстві співіснують пустеля і  ліс, ковиловий степ і  річки. Це єдина область країни, яка має вихід до двох теплих морів, Чорного та Азовського. А протяжність морського узбережжя — найбільша в Європі й становить 200 кілометрів піщаних пляжів. Кількість сонячних днів у році перевищує 275. Передовсім відпочинок на Херсонщині асоціюють з пляжним. Популярні серед українців та іноземців Залізний Порт, Арабатська стрілка, Скадовськ. Втім, бізнес та влада краю пропонують переконатися, що це далеко не всі принади таврійської землі.

Пасивним туристам пропонують активний відпочинок у кінних центрах. Фото надане автором

У моді — атракції

Для популяризації нових курортних місць на Херсонщині ще до початку традиційного сезону відпочинку продумали комплекс заходів. Так, реалізовано проект цифрового перетворення з компанією Google Україна, що вдвічі збільшило кількість туристів  у цьому році. Відбувся 2-й Таврійський туристичний форум, презентовано сайт «Мандруй Херсонщиною», видано каталог «Херсонщина туристична», проведено фестивалі та круглі столи. Заплановані й інші цікаві заходи, які мають  залучити туристів на оксамитовий сезон.

Ось що розповідає заступник директора профільного департаменту  Херсонської облдержадміністрації Сергій Шкарупа:

— Ми позиціонуємо себе як область атракцій. Наприклад, усім відомий острів Джарилгач. Менше знають про те, що це єдиний у Європі безлюдний острів. Тож як туристичну атракцію ми його й розкручуємо — започаткували маршрут Джарилгач—сафарі. Або візьмімо Арабатську стрілку. Позиціонуємо її як найдовшу у світі піщану косу — 115 кілометрів, 65 з яких — на території Херсонщини. До речі, є дуже цікавий проект, який запропонували серйозні інвестори. Назвали його «Арабатські Емірати», вони мають намір зробити тут курорт світового значення.

Відому Олешківську пустелю, найбільшу в Європі, позиціонують як «українську Сахару», де проклали нові маршрути, пов’язані з активним, екстремальним туризмом. Ще один цікавий проект пов’язаний із створенням Таврійського туристичного кластера,  центром якого обрали  місто тисяч джерел —  так ще називають Нову Каховку. За офіційним реєстром на території  міста близько півтори тисячі малих і великих джерел, які впадають у Дніпро.  Природа подарувала Херсонщині ще й  чимало лікувальних природних  ресурсів.

Для тіла, душі й смаку

Звичку обирати тільки пляжний відпочинок намагаються на Херсонщині подолати. Так, набувають популярності паломницькі поїздки. В Таврійському туристичному кластері чимало духовних центрів: Свято-Григорівський чоловічий монастир, розташований на території нинішнього села Червоний Маяк Бериславського району. Його називають Таврійський Афон. Приїжджають паломники і до Корсунського жіночого монастиря у селі Корсунка під Новою Каховкою. Також у Новій Каховці завершується будівництво Собору Андрія Первозванного, який стане одним з найвищих у Європі.

Розворушити пасивного пляжника зможуть численні центри, пов’язані зі спортом та активним відпочинком. Наприклад, у Цурюпинському районі відкрили два кінних клуби — «Буцефал» і «Гран-прі». Біля Нової Каховки діють яхт-клуби світового класу, в яких дітей та дорослих навчають основ вітрильного спорту. Спортивний туризм взяли за основу в екологічному центрі «Славутич», що на узбережжі Каховського водосховища.

Набув популярності винний туризм. Херсонщина позиціонується як один з трьох потужних центрів виноробства в Україні. Цю естафету підхопили приватники, які почали організовувати власні виноробні господарства.

Скажімо, у фермерському господарстві «Курінь», що біля села Степанівка, своє виноробне господарство починали з нуля. Після того, як почала родити перша виноградна лоза, виявилося, що за цукристістю вона краща від кримського винограду. Тепер тут виробляють до 14 сортів вин, п’ять з яких — автентичні. Туроператори пропонують 2—3-денні винні тури з відвідуванням культурно-історичних місць, з насиченою розважально-пізнавальною програмою.

Чайне становище в природному середовищі

Ще один перспективний напрямок туристичного відпочинку на Херсонщині — зелений туризм. «Насправді це дуже затребуваний альтернативний варіант, — продовжує Сергій Шкарупа. — Спостерігаємо просто вибух цікавих пропозицій. Найбільш атракційним об’єктом є історико-розважальний комплекс «Зелені хутори Таврії». Основна концепція проекту — об’єднання культурно-просвітницької, екологічної та розважально-ігрової складових на базі синтезу історії краю, екології і сучасного мистецтва для розвитку екологічного туризму».

А ось попити чаю в неймовірній атмосфері затишку та єднання з природою пропонують у селі Іванівка Голопристанського району. Й не просто попити, а побувати на фестивалі «Чайна тиша». Цього року пройшов перший, який зібрав понад 200 учасників, серед них — майстри чайних церемоній з Китаю, Японії, Грузії, Азербайджану, України. Про цей інвестиційний проект сімейного та молодіжного відпочинку заговорили не так давно. Інтерес був викликаний тим, що базу зеленого туризму заснували четверо москвичів, брат і три сестри. «Одного дня ми  зрозуміли, що Москва — місто не для життя, — каже Олена Дудінова, колишня москвичка.

Родина два роки подорожувала світом, шукаючи місце, яке б сподобалося усім. На Херсонщині таке знайшли. Нині всім охочим вони пропонують обрати хоча б на деякий час їхній спосіб життя. Тишу, інформаційний спокій, близькість до натурального життя. Одним з атрибутів якого є чай.

Насправді в Херсонській області вже давно зрозуміли: за розвитком туризму — підйом економіки. Крим лише прискорив та підштовхнув бізнес і владу до пошуку нових туристичних атракцій. Нині тут  пропонують відпочинок на будь-який смак, з користю та приємністю. А ще й з щирою українською гостинністю. Попереду — найкращий, оксамитовий сезон.